protiv-umetnostiU okviru retrospektivne izložbe "Protiv umetnosti. Goran Đorđević: kopije 1979-1985" koja se odvija u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14 (27. avgust - 23. oktobar, 2011) u Galeriji SKC-a je rekonstruisana prva samostalna izložba Đorđevićevih kopija.


1980. je održana u istom prostoru pod istaknutim nazivom „Protiv umetnosti“, a koja u celini retrospektivnog pogleda na Đorđevićev kopizam funkcioniše kao izložba-artefakt i repriza originalne postavke. Originalni stejtment pod kojim je otvorena izložba "Protiv umetnosti" glasi: "Umetničko delo, pored ostalog, izražava i neki stav o umetnosti. Radovi prikazani na ovoj izložbi nisu umetnička dela. To su samo stavovi o umetnosti. Bolje rečeno, to su stavovi protiv umetnosti. Mislim da je krajnje vreme da se jednom sa umetnosti odlučno strgne napuderisana maska slobode i humanizma i otkrije njeno pravo lice, lice verne i ponizne sluškinje".


Kustosi izložbe "Protiv umetnosti. Goran Đorđević: kopije 1979-1985" su: Branislav Dimitrijević, Dejan Sretenović i Jelena Vesić

(Repriza originalne postavke iz 1980. godine u okviru izložbe "Protiv umetnosti. Goran Đorđević: kopije 1979-1985")

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..