Ovogodišnji program Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, koji se održava od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu, naročitu pažnju posvetiće tematskoj celini “Kvir & performans”, koja će u fokus staviti pitanja rodnog identiteta i društvenih normi. Na samom otvaranju, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, biće izvedena predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”.

Efemerne Konfesije su post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima nizom performansa fokusiranih na turbulentne emotivne relacije protagonista različitih iskustava i profesija – tu su dreg kraljice Markiza de Sada i Dekadenca, dreg kraljevi Zed Zeldić Zed, Darlin Brando i Fritz Klein, kao i lažna kraljica Johanna Helmut Kohl. Kolektiv Efemerne Konfesije insistira na hibridnoj scensko-muzičkoj formi koja ne samo da referiše na čitav spektar istorijskih primera performansa u čijem fokusu je čin preoblačenja, integriše sve oblike dreg izraza na jednom mestu, već i kritički artikuliše dnevno-političku stvarnost.

“Mesečina “Aleksandra Georgieva i Daria Bareta Damasa, umetnika iz Makedonije i Španije, koja će biti na repertoaru 30. oktobra u 20h, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, koreografski je projekat fokusiran na pesničke strukture, inscenirano istraživanje raseljenih značenja, skrivenu stvarnost. Ovaj predlog ponovo otkriva uporno uspostavljene identitete, otvara i kviruje normativnost. “Mesečina” funkcioniše kao brza mašina promene i prekida, igra sa Diznijevom baštinom, dislocirajući poznate dispozicije i razumevanja.

Predstava Zrinke Užbinec “Exploded Goo” biće izvedena u Magacinu 1. novembra u 20h. “Eksplodirana sluz” je koreografija koja pokušava da sklopi čudovište u realnom vremenu. Inspirisana je isečcima iz fotomontaže i napravljena od eksplodiranih delova plesa, pokreta, gestova, slika i značenja. Ona je lična želja da se izazove normativna i linearna percepcija tela plesača na sceni vraćajući se monstruoznom, mnogobrojnom, telu između. “Eksplodirana sluz istražuje himernu i montažnu percepciju plesnog tela, prihvatajući njihove prekide i propuste za vreme plesa”, stoji u sinopsisu ovog dela.

Film “Pogled” Marka Pejovića na festivalskom repertoaru je 31. oktobra u 19h u novom prostoru za izvođačke umetnosti, u Slikarnici Narodnog pozorišta u Beogradu na Dorćolu. Ovaj kratki inkluzivni plesni film nastao je u produkciji Grupe „Hajde da...“, koja ima desetogodišnje iskustvo rada sa osobama sa invaliditetom u kontekstu umetnosti. Nastao je kao koautorski rad plesača (sa i bez invaliditeta), koreografa i reditelja, koji su zajedno razmišljali o koreografiji, tematskom okviru i strukturi filma. Osim svojih umetničkih kvaliteta, ovo ostvaranje ima za cilj i da ukaže na značaj inkluzivnog rada u umetnosti i promoviše stvaralaštvo osoba sa invaliditetom. Razgovor na temu umetnosti i njene socijalne funkcije nakon projekcije i kratkog performansa moderiraće Irena Ristić sa Fakulteta dramskih umetnosti.

Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, organizuje Stanica Servis za savremeni ples. Ovogodišnji program u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..