Javno predavanje Marka Skotinija u okviru Kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude? održaće se se u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) u subotu, 12. oktobra 2019. godine u 18 časova. Predavanje Marka Skotinija govori o istraživačkom radu započetom prilikom rada kao kustos drugog Jinčuanskog bijenala u Kini, održanog od juna do septembra 2018. godine. Skotini, umetnički direktor bijenala predstaviće novi koncept o životnoj sredini i ulozi savremene umetnosti u odnosu ekstradisciplinarna pitanja, u svetu u kojem je čitav niz životinjskih vrsta na rubu istrebljenja. 

Prezentacija je posvećena odnosima nomadskog prostora i ruralnog prostora (kao semiotike subjektifikacije), rada-u-prirodi i prirode-u-radu (kao oblika proizvodnje), glasa i knjige (kao oblika izraza), manjina i mnoštva (kao oblika društvenog asamblaža). Skotini će pokazati kako se u ovom projektu nove paradigme koje oblikuju naše razumevanje živih sistema ne svode na temu bijenala, već služe za preispitivanje granica izložbenog formata kako bi se, na kraju, proizveo novi ekološki model za izložbe. Situiranje bijenala, slično načinu na koji Dona Heravej govori o ‘situiranom znanju’, znači oslobađanje sebe od svih principa zasnovanih na neutralnosti, objektivnosti i univerzalizmu. Skotini ističe dvokraki metod koji je poput navigacionog kompasa. S’ jedne strane, metod definiše kustoske tačke gledišta (Skotini to naziva topografske tačke gledišta) a sa druge strane, usvajanje arheologije znanja, koncept filozofa Mišela Fukoa.        

Marko Skotini je kustos, pisac, i umetnički kritičar koji živi i radi u Milanu. Trenutno je na položaju umetničkog direktora FM Centra za savremenu umetnost u Milanu. Od 2004, bio je šef odseka za Vizuelne umetnosti i kustoske studije pri akademiji umetnosti NABA (Milan-Rim) i od 2014, bio je šef izložbenih programa pri „Parco Arte Vivente“ (PAV), u Torinu. Tokom svoje karijere, Skotini je kao kustos realizovao više od 200 samostalnih izložbi umetnika i sarađivao je sa umetničkim institucijama kao što su: „Documenta“ (2017), Muzej savremene umetnosti u Zagrebu (2015), SALT (Istanbul, 2014), „Castello di Rivoli“ (2013), „Raven Row“ (London , 2013), „Bilmuseet Umeå“ (2012), Tehnološki institut u Masačusecu (2011), „Manifesta“ (2009), i „Van Abbemuseum“ (Ajndhoven, 2007) itd. Bio je kustos Albanskog paviljona na Venecijanskom bijenalu 2015, i sa-kustosirao je prvo izdanje Anrenskog bijenala u Kini 2017. godine. Takođe, bio je umetnički direktor drugog Jinčuanskog bijenala (2018), naslovljenog Polazeći od pustinje. Ekologije na ivici. Skotini trenutno priprema izložbu Planeta koja nedostaje. Vizije i revizije sovjetskog doba koja će biti otvorena u novembru u Muzeju „Pecci“ u Pratou. Autor je i priređivač mnogobrojnih knjiga: Politics of memory: documentary and archive (DeriveApprodi, Rim, 2014, Archive books, Berlin, 2015), Deimantas Narkevičius. Da Capo. Fifteeen Films (Archive, Rim, 2016), Politiques de la végétation: pratiques artistiques, stratégies communautaires, agroécologie (Eterotopia France, Pariz, 2017) itd.
 
Događaj je besplatan i otvoren za javnost.
 
WCSCD je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.
 
Predavanje Marka Skotinija je podržao Instituto Italiano di Cultura in Belgrado
 

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..