Francuski strip umetnici Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov predstaviće svoje radove na izložbi “Francuski strip” u okviru Nova Festivala u Pančevu, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Otvaranje izložbe zakazano je za 8. oktobar 2019. godine, u 20h. Nova Festival organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva. Izložba će biti otvorena do 18. oktobra, a ulaz je slobodan.

Tijeri Gitar je strip autor i ilustrator. Svoje radove je počeo da objavljuje u francuskim fanzinima osamdesetih godina, a početkom devedesetih (zajedno sa Mirjanom Mišlov) kreira vlastiti časopis La Pieuvre, i počinje redovno da izlaže u kultnoj galeriji – knjižari Un Regard Moderne u Parizu. Crtački stil ovog autora karakteriše linija nalik na drvorez, kao i žive boje koje koristi da naglasi svoj nekonvencionalni, crni humor, začinjen poezijom i društvenom kritikom. Njegov ilustratorski rad je redovno objavljivan u uglednim, premda međusobno raznorodnim publikacijama kao što su Liberation, New Yorker, Rock & Folk, Marie-Claire, Nova, Politis, a autor je i brojnih knjiških ilustracija, te dizajna CD izdanja. Trenutno završava svoju autobiografiju u stripu.

“Evoluirao sam na pank sceni. Zvanična štampa nas nije predstavljala i zato smo stvarali fanzine. Bilo ih je puno tokom osamdesetih. Bilo je praktičnije da tako predstavite svoj rad, svako je mogao da stvori nešto svoje”, rekao je Gitar o svojim počecima. “Na mene su uticale različite tehnike, od graviranja drveta, preko američke škole, ali i mange. Ne menjam svoj stil, ali on se jednostavno razvija vremenom”, kaže Gitar o svom crtačkom stilu. O ovom autoru Saša Rakezić Zograf je rekao: “Svojim radom u različitim crtačkim disciplinama, uprkos ili zahvaljujući britkom i provokativnom stilu, Tijeri Gitar je čitljiv različitim slojevima publike i na raznim meridijanima”.

Mirjana Mišlov, rođena 1966. godine u Parizu, scenaristkinja je i spisateljica jugoslovenskog porekla. Počev od 1990. godine, zajedno sa suprugom Tijerijem Gitarom, uređivala je La Pieuvre, fanzin za promociju stripa, grafičkog i književnog izražavanja. Autorka je pamfleta protiv rata u bivšoj Jugoslaviji La bourse ou la vie (Insomniaque éditions, 2004). Prevela je zbirku stripova Aleksandra Zografa, koju je pod naslovom Vestiges du Monde objavila izdavačka kuća L’Association 2008. godine. Učestvovala je na brojnim drugim vlastitim i ko-autorskim projektima sa Tijerijem Gitarom, a trenutno rade na novom animiranom filmu, kao i na Gitarovom autobiografskom grafičkom romanu.

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, sa naglaskom na eksperimentalne pristupe i slobodu u kombinovanju žanrova i stvaralačkih tehnika. Nakon nekoliko izdanja sa muzičkim programom u fokusu, Nova Festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..