U utorak, 24. septembra u 19 časova, u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, biće otvorena izložba “Načelo identiteta” beogradske slikarke Snežane Vujović Nikolić. Predmete koje je umetnica izabrala iz produkcije komercijalne kulture, kao što su lako prepoznatljivi keramički i porcelanski  tanjirići, viđeni u izlogu neke prodavnice mešovite robe ili prosto uzeti iz stare roditeljske vitrine - „okupljeni“ su na njenim radovima kao alegorija savremenog života sa korenima u raznim „džepovima“ prošlosti.

Snežana Vujović Nikolić pribegava logici geometrijskog reda u oblikovanju, kao i zanimljivim  naslovima svojih radova, a koji na taj način predočavaju prirodu i obrasce čulnog i čuvstvenog života svoga tvorca.  Naslovi radova pojavljuju se kao markeri entiteta, kao pojmovi: Načelo identiteta, Trpeza, Božuri, Sopoćanske brojanice, Višnjik, Četri godišnja doba, Mrtva priroda/Kontinentalni doručak, Ružica, Pejzaž, i imaju svoje utemeljenje u drevnoj istoriji i tradiciji, te jasno ukazuju na korene i tlo sa kojeg potiče ova umetnica.

Snežana Vujović Nikolić (1959, Zemun) Živi i radi u Beogradu. Osnovne i postdiplomske studije završila na FLU u Beogradu. Članica je ULUS-a. Izlaže od 1985. godine samostalno i na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Slike Snežane Vujović Nikolić nalaze se u privatnim i korporativnim kolekcijama u Beogradu, Torontu, San Dijegu, Fort Loderdejlu-Florida, Palo Alto-Kalifornija, Braziliji, Majamiju, Parizu, Gracu, Klagenfurtu, Moskvi I Beču.

Izložbu je podržalo Ministarstvo Kulture i informisanja Republike Srbije. Postavku radova Snežane Vujović Nikolić posetioci Galerije će moći da vide do 8. oktobra 2019.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..