Bečki kustos Luka Lo Pinto održao je juče (u četvrtak, 5. septembra) javno predavanje u okviru kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ u Salonu Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, koje je realizovano uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, partnera ovog projekta. Predavanje je otvorio Adrijan Fajks direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu istakavši radost zbog velikog interesovanja za kustoški program posebno među mladim ljudima: 

„Počastvovan sam što je ovo jedan od prvih programa koji otvaram kao direktor Austrijskog kulturnog foruma. Inače sam lično okrenut svetu savremene umetnosti i ovaj kurs mi deluje veoma zanimljivo, posebno pitanje kojim se bavi „Šta kustosiranje može/treba da radi“. To je ključni element koji i mene interesuje, ali sam definitivno najpočastvovaniji što vidim neverovatno prisustvo ljudi, posebno mladih u ovolikom broju koje je rad Luke Lo Pinta privukao. Raduje me ta konekcija.“

Prema rečima Luke Lo Pinta kustosa bečkog muzeja „Kunsthalle“, predavanje pod nazivom „Izložba kao jezik/prostor/činilac protivrečnih ideja, formi i iskustava“ nema specifično određenu temu, već zapravo predstavlja prikaz kuratorstva iz njegove vizure:
„Ne postoji striktno određena tema. Ideja je da prođem kroz nekoliko projekata na kojima sam radio, kako u institucionalnim okvirima, tako i van njih, i da na taj način ilustrujem moju viziju kuratorstva i moju perspektivu šta pravljenje izložbe može biti, barem za mene.“

Kao kustos bečkog muzeja „Kunsthalle“, Lo Pinto je dosad organizovao samostalne izložbe Natali di Paskije, Kamij Enro, Olafa Nikolaja, Pjera Bizmuta, Babete Mangolte, Šarlemanja Palestina, kao i grupne izložbe “Publishing as an artistic toolbox: 1989-2017”, “More than just words”, “One, No One and One Hundred Thousand”, “Individual Stories” i “Function Follows Vision, Vision Follows Reality”.

Biljana Ćirić, nezavisna kustoskinja i organizatorka ovog međunarodnog kursa namenjenog mladim kustosima, kaže da je odabir Luke Lo Pinta kao jednog od predavača bio logičan izbor jer je njegov kustoški pristup u skladu sa idejom kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“:

„Naša grupa je prošle godine išla na istraživačko putovanje u Beč na nekoliko dana, i najveći utisak na nas ostavila je solo izložba umetnika Olaf Nikolaja koju je Luka kurirao. On nas je vodio kroz izložbu, nakon čega je grupa ostala još tri sata sa njim sedeći na podu muzeja i međusobno deleći iskustva. Luka Lo Pinto ima neke kvalitete koji su u skladu sa nekim našim idejama o kustoškim praksama i pravljenja izložbi.“

Projekat “Šta kustosiranje može/treba da bude“ održava se drugu godinu zaredom, i zamišljen je kao godišnji program kustoskih radionica, predavanja i studijskih poseta, u cilju okupljanja ključnih međunarodnih i lokalnih ličnosti koje se bave kustoskim diskursom, a koje su u mogućnosti da učesnicima pruže važna institucionalna znanja i mreže. U saradnji sa institucionalnim i korporativnim partnerima, namera projekta je da ojača sledeću generaciju kustosa i stručnjaka pomažući im da akumuliraju znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program. Pored Centra za promociju nauke, programi će se održavati i na drugim lokacijama među kojima su Muzej savremene umetnosti, Muzej afričke umetnosti, Italijanski institut i mnoge druge ustanove koje učestvuju u ovom projektu.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..