U četvrtak 5. septembra u Galeriji X Vitamin - Svojom prvom samostalnom izložbom Kristina Bajilo provokativno zauzima društvenu uloge umetnice koja koketira sa vizuelnim elementima popularne kulture.Njeni radovi predstavljaju vešto konstruisane zamke koje posmatraču /konzumentu imponuju - atraktivan kolorit odiše blagostanjem, dok se u izboru motiva koji se prepoznaju, najčešće samo u fragmentima, krije duboka tenzija. Kao slatkiši koji u sebi sadrže medikamente, slike Kristine Bajilo privlače i prijaju, do momenta kad se opna od šećera istopi a gorak lek krene da deluje. 

Suočavamo se sa sopstvenim skrivenim porivima, strahovima i slabostima, dok nam pogled klizi po planovima koji se preklapaju otkrivajući dovoljno ali ne i potpuno autorkine namere. (Ksenija Marinković)

Kristina Bajilo je rođena 1995. godine u Beogradu. Diplomirala je 2018. godine na Fakultetu Primenjenih Umetnosti, na odseku slikarstvo. Trenutno je student master studija na istom fakultetu u klasi profesora Nikole Božovića.  Učestvovala je na više grupnih, kolektivnih, studentskih i međunarodnih izložbi slika, crteža i grafika u Srbiji: Galerija Beogradske tvrđave, Kulturni centar Zrenjanin, Studentski kulturni centar u Beogradu, Dom omladine Beograda, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, Švajcarska rezidencija. Jedna je od pet finalista nagrade “Private Values” koju dodeljuje mladim srpskim umetncima Ambasada Švajcarske 2018. godine. Dobitnica je nagrade „Aleksandar Tomašević“ za najbolji godišnji uspeh za 2019. godinu. Ovo je njena prva samostalna izložba.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..