Pozivamo vas na proslavu 7. rođendana Ulične galerije, 31. maja u 20h, IT IS YOUR BIRTHDAY izložba Luke Cvetkovića + nastup kene berija i skreč majstora Ljubana! Ulična galerija je specifičan izlagački prostor u kom se do sada i od sada dešava mnoštvo izložbi, festivala, radionica, filmskih projekcija I koncerata! Zahvaljujući mnogobrojnim umetnicima, prijateljima i kolegama uspeli smo da teme koje smatramo važnim približimo publici i široj javnosti, i da istovremeno pokažemo šta sve može da se postigne transformacijom jednog zapuštenog gradskog prostora.

U osmu godinu ulazimo sa podjednakom snagom kao i prethodnih, što je moguće na osnovu odlične saradnje sa nezavisnom scenom, pojedincima i kolektivima čiji se rad bazira na kritičkom promišljanju i stvaranju novih društvenih odnosa. Pored podrške mladim umetnicima i samo-organizovanim kolektivima, istakli bismo i značajne saradnje sa Muzejom savremene umetnosti, Kulturnim centrom Beograda, BINA-om, Oktobarskim salonom, ULUPUDS-om, i dr.

Povodom sedmog rođendana Ulične galerije, galerija je iznenadila Luku Cvetkovića a Luka će iznenaditi publiku umetničkom akcijom pod nazivom IT IS YOUR BIRTHDAY. Publika je neposredni učesnik čiji odnos naspram dela gradi autentičan događaj a ishod izmiče zbog nemogućnosti sagledavanja celovitosti situacije. Ulična galerija postaje scenografija političko-umetničkog delovanja kroz akciju koja akumulira intenzitet iskustva prisutnosti.

Ako je umetnost hrabrost da se artikuliše izraz, da li je onda važno šta govorimo?

Luka Cvetković (Richmond, Virginia, 1995.) je vizelni i performans umetnik, bavi se pitanjem moći estetizacijom politike i relativizacijom istine koristeći se subverzivnim reakcijama na postojeće kulturno političko stanje. Jedan je od osnivača kustosko-umetničkog kolektiva Institut za aplauz (IZA). Zajedno sa IZA učestvuje na ovogodišnjem izdanju Praškog kvadrijenala; učestvovao na brojnim izložbama među kojima se izdvajaju: Trijenale proširenih medija, paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd (2019); Likovna jesen, Galerija savremene umetnosti, Sombor (2018); Perspektive, Nacionalna galerija, Beograd (2018); Izložba Nagradjenih studentata, FLU galerija, Beograd (2016, 2018); Open studio day, Beograd (2018), Nove akvizicije, Muzej Zepter (2017). Među značajnijim nagradama koju je dobio je “Nagrade za osobenu kreativnu inovaciju (fond Miloš Bajić)” (2018). Rad Poklon nalazi se u kolekciji Muzeja Zepter (2016).

muzički program:

kene beri
fajterski duh vesne rivas + šarm bivšeg muža goce tržan

skreč majstor Ljuban
Iz Sevojna, malog industrijskog grada u zapadnoj Srbiji, dolazi Ljuban; skrečmajstor čudnih i ex-yu vinila, jedan od najveštijih treš-hop selektora u poslednjoj deceniji

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..