kamIzložba „Blueprint“ vizuelne umetnice Dušice Dražić u Galeriji KCB-a predstavlja najnovija traganja ove mlade umetnice kroz višestrukost pojavnosti evropskih gradova.

 

Duboko ukorenjena u Beogradu, ova umetnica kroz svoje radove istražuje tragove gotovo implozija dešavanja u bezimenom gradu, bezimenoj ulici, u (najčešće) privatnom prostoru koji obitavaju bezimeni prosečni ljudi.

Pozivamo vas da kroz diskusiju UMETNIK KAO PUBLIKA razmenimo utiske i mišljenja o radu dok se nalazimo u njemu, da vidimo šta je to na šta nas ovaj rad podstiče i koje asocijacije budi. Da li su stanovnici Dražićevih radova utopijski ili apokatiliptični i koliko sve to ima veze sa nama, sada i ovde?

Rad Dušice Dražić Blueprint problematizuje ove savremene promene u urbanom tkivu grada, istovremeno u kontekstu kolektivnog i individulanog sećanja i uloge mesta u definisanju identiteta pojedinca i lokalnih zajednica. Instalacijom Blueprint Dražić pokušava da problem transformacije i nestajanja starih beogradskih naselja ne stavi samo u kontekst savremenih društveno-ekonomskih promena već i da ukaže na koji način promene u urbanom tkivu grada utiču na pojedinca i njegovu vezu sa gradom u kojem živi. Rekonstruišući u galeriji trenutak nestanka/rušenja jedne tipične porodične kuće u jednom od beogradskih naselja, Dražić pokušava da u vremenu i prostoru uhvati trenutak promene, trenutak kad stara kuća nestaje a na njenom mestu ostaje samo prazno mesto. Prenoseći u galeriju šut, ostatke porušene kuće, kojim prekriva celi prostor galerije, ona primorava posetioce da hodaju po ostacima nekadašnjeg privatnog, ličnog prostora. Na taj način konstruiše privremeno “arheološko” nalazište, u kojem možemo naći, iskopati ostatke i tragove života nekadašnjih “ukućana”.
Odlomak iz teksta Slavice Radišić

Više o Dušici Dražić, kao i tekst i pitanja o kojim ćemo razgovarati možete da skinete odavde:
[pdf, 832kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-dusica-drazic1.pdf
[Word, 140kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_dusica-drazic1.doc


Više o drugim radovima Dušice Dražić pogledajte ovde:: http://dusicadrazic.wordpress.com/

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..