sin02Prvo izdanje festivala, koje će okupiti oko 30 učesnika iz regiona Balkana i jugoistočne Evrope, počinje 5. avgusta nizom aktivnosti u kojima će učešće uzeti vizuelni umetnici, muzičari, performeri kao i brojni sugrađani.

 

Ovog petka u Herceg Novom po prvi put će se predstaviti nova umetnička platforma čiji je cilj savremeno kreativno čitanje bogatog kulturno-istorijskog i antropološkog nasleđa Boke Kotorske, čiji je pokretač dizajn-studio D-Bend. Festival Sinestezija - koji će trajati od 5. do 12. avgusta - svakodnevno će kroz niz umetničkih intervencija, izložbi i nastupa predstavljati mlade autore iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Prvi festival trebalo bi da bude samo početni korak u izgradnji platforme koja bi tokom cele godine realizovala istraživačke, edukativne i umetničke programe na području Boke Kotorske.

 

Težište ovogodišnjeg programa je na grupi autora koji rade u domenima ilustracije, street arta, dizajna i crteža. Kroz niz kolaboracija, oni će postaviti zajedničku grupnu izložbu na centralnom gradskom trgu (u bivšem tržnom centru "Rudnik"), oslikati deset antropomorfnih skulptura inspirisanih novljasnkim "oriđinalima" koje će biti postavljene širom Starog grada, realizovati mural impozantnih dimenzija u blizini gradske pijace, kao i oslikati jedno od čuvenih stepeništa Herceg Novog (stepenište Danice Tomašević). Ovu grupu autora činiće PekmezMed, Tifani Rubi, NinjaTiger, Esh, Peđa Milanković, Mrge, Fuck New Rave, Fat Kid Beny, Weedzor, Shunzan, D-Bend, Filip Roca, Nikola Ćurčin i Nenad Dodić. Partner ovog dela programa je ERSTE Fondacija, dok će se tematika specifičnosti karaktera, proizašla iz tretiranja teme oriđinala, provlačiti kroz veći deo vizuelnog programa.  U tom konktestu, Izabela Matoš će u saradnji sa D-Bend izraditi velikog najlonskog karaktera koji će tokom festivala prolaznike pozdravljati sa balkona na glavnom gradskom trgu.

 

sin01

 

Pored brojnih intervencija širom Starog grada, publiku i posetioce Herceg Novog očekuje i bogat muzički program u kome učestvuju bendovi i DJevi iz celog regiona. Beogradski Threesome promovisaće svoj novi album zgodnog naslova "Adriatic", dok lokalni hip hop heroji Who See live nastupom takođe predstavljaju svoje novo izdanje. Pored njih tu će biti i A Skitzo/DJ Ahmaad iz Sarajeva, Rimming Show party (Felony Flats, Jung B, Jackie Dagger), novljani 2 Beat Or Not 2 Beat, Prime i Coffee&Cigarettes, zatim Lukatoyboy u specijalnoj akciji "2 sata, 10 koncerata", Rap Cat$, DJ Moodswinger i Zvukomir Mirozvuk, koji će održati i dvodnevnu radioncu pravljenja i sviranja udaraljki u parku Boka.

 

Dečiji program KidsPatch biće zatvoren za javnost i održaće se u Bijeloj, kroz rad sa štićenicima doma za nezbrinutu decu "Mladost", uz podršku kompanije Hellenic. Publici će se u raznim ambijentima Starog grada predstaviti i cirkuska atrakcija Muka & Bruka, zatim Luka Knežević-Strika sa još jednom foto-akcijom iz serijala "Trampa", fanzinaški susret Super Size She iz Beograda i Blood Becomes Water iz Sofije, kao i izložba foto-kolektiva Belgrade Raw. Centralni događaj zakazan je za četvrtak 11. avgust, kada će se održati prvo nacionalno Paint Club takmičenje u crtanju na tvrđavi Forte Mare, uz prateću žurku na dve bine. Pobednički tim će osvojiti učešće na evropskom finalu u Berlinu krajem ove godine.

 

Prava poslastica na samom kraju festivala 12. avgusta je i revijalna trka "uzaskale", čiji će promoter biti novljanski pisac i knjižar Nikola Malović, koji je nedavno samostalno objavio knjigu "Herceg Novi -Grad sa 100.001 stepenikom". Prva trka će biti održana u kateogriji "160 steptenika". Festival Sinestezija značajno će obogatiti ovogodišnju kulturnu ponudu Herceg Novog, a lokalnom stanovništvu će pružiti novi pogled na svoje svakodnevno, autentično mediteransko okruženje.

 

Producent manifestacije je Udruženje "Sinestezija", ko-producent Dis-patch Produkcija iz Beograda, dok podršku pružaju sve relevantne gradske instutcije Herceg Novog (Opština, Turistička organizacija, Agencija za razvoj, Herceg Fest…).

 

Kompletan program i mapa lokacija mogu se naći na zvaničnom sajtu festivala WWW.SINESTEZIJA.ME.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..