00123Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA predstavlja javni forum u okviru kog publika*, uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti.

 

Smisao ovih razgovora nije da umetnik objasni svoj rad, već da se stvori aktivna komunikacija između umetničkog rada i publike: diskusije daju mogućnost da se “razmišlja naglas”, da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti. On teži artikulisanju govornog okvira određenog geografsko-kulturnog područja i nasleđa.

Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje.

* Publika = heterogena grupa ljudi svedena na najmanji zajednički činilac u odnosu na umetničko delo.

Sve diskusije se zvučno snimaju. Priređeni audio snimci diskusija održanih u toku jeseni 2010.g. emitovani su u toku februara i marta meseca na II programu Radio Beograda – RTS. Ovi audio snimci mogu da se preslušaju i na Internet adresi foruma http://razgovori.wordpress.com.


U junu 2010.g. u Galeriji biblioteke Branko Miljković u Bulevaru Kralja Aleksandra u Beogradu realizovana je izložba grupe autora pod nazivom „Peti park -  borba za svakodnevicu“. Fokus izložbe bila je borba građana i privatnog investitora kojom je izboreno da Peti park na Zvezdari ostane javna zelena površina i ne postane građevinska parcela sa još jednim u nizu komercijalno-poslovnih objekata. Kroz dokumentarni, interpretativni i teorijski deo izložbe profesionalno heterogeno orijentisanih članova autorske grupe koja je radila izložbu, postavljena su pitanja koja su aktuelna i u širim okvirima.  Pitanja koja su se nametnula kao najbitnija su pitanje kolektiva kao bitnog faktora u stvaranju drugačijih političkih, ekonomskih i društvenih odnosa, kao i pitanje javnog prostora i prava na grad: osvrt na aktuelne događaje u okruženju i na lokalnom nivou ukazuje da se najveće borbe vode upravo oko javnog dobra i neoliberalnog pritiska za njegovu privatizaciju.
Iz teksta autora izložbe

Sledeće dve diskusije planiramo za avgust u nekom debelom hladu, javićemo na vreme!

Autor projekta i moderator razgovora – Mg Boba Mirjana Stojadinović
Produkcija projekta – Udruženje umetnika DEZ ORG
Partner projekta – Kulturni centar REX
Projekat je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija


http://razgovori.wordpress.com

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..