PCentar za kulturnu dekontaminaciju i Bijenale savremene umetnosti Sarajevo pozivaju vas na predstavljanje izložbe NO NETWORK, TIME MACHINE BIJENALE, Atomski bunker, Konjic, BiH 27. maj - 27. septembar 2011


O izložbi govore kustus Branislav Dimitrijević, asistentice i ko-urednice vodiča bijenala Anja Bogojević i Amila Puzić, i umetnici Igor Grubić i Radenko Milak.

Pre razgovora biće prikazana emisija RTS
ART ZONA: «VREMENSKA MAŠINA ARK D-0»
Urednik i autor emisije: Danijela Purešević
Trajanje: 23 minuta

TIME MACHINE - NO  NETWORK
Atomska ratna komanda u bosanskohercegovačkom gradu Konjicu je jedan od tri najveća podzemna objekta sagrađena u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, te jedan od najobimnijih građevinskih projekata u njenoj istoriji. S namerom da pruži utočište komandi Jugoslovenske Armije i 350 odabranih ličnosti u slučaju atomskog rata, ovaj objekat je bio u izgradnji gotovo tri decenije (od 1950-ih do 1970-ih) i koštao je pet milijardi dolara. ARK danas ima sve odlike propale hladnoratovske investicije. Nuklearna katastrofa koju je trebalo da preživi nikada se nije dogodila, a država, koja se sistematski spremala za odbranu u slučaju takve katastrofe, raspala se u konvencionalnom ratu vođenom tehnološki mnogo nazadnijim sredstvima.

Bunker u Konjicu danas može da postane „vremenska masina“ koja nas potiče da otputujemo kako u prošlost, tako i u budućnost. To putovanje može biti pokrenuto i motivisano inovativnim praksama savremene umetnosti kao formama istraživanja i ispitivanja implikacija i posledica ovog jedinstvenog objekta i njegove istorijske priče.

U domenu savremene kulture i medija, ovaj projekat otvara teme koje su odraz dominirajućeg „pred-apokaliptičnog“ raspoloženja: klimatske promene, zagađenje životne sredine, ubrzano iskorišćavanje prirodnih izvora energije, rasprostranjenost nuklearnog arsenala (uz mogućnost da ne samo države, nego i moćni pojedinci mogu da razviju i upotrebe takvo oružje), drastično povećanje stanovništva i samim tim i siromaštva, širenje „trećeg svijeta“ u globalnom „post-industrijskom“ ekonomskom i političkom sistemu, represivni diktatorski režimi i rastući verski fanatizmi koji najavljuju skori „smak sveta“, itd.

Naziv prvog bijenala, TIME MACHINE - NO NETWORK, proizlazi iz jednostavne opservacije: bunker je zaštićen i izolovan prostor i onemogućava korišćenje savremenih oblika individualne komunikacije poput mobilnih telefona koji nam javljaju da tu mreža nije dostupna („no network connection“). U takvoj fizičkoj i psihičkoj izolaciji, to će pre postati prostor za nemirno i anksiozno promišljanje, nego za neku samouverenu i neometanu komunikaciju. Naglašavajući svojstvo umetnosti da proizvodi znanje i emocije koji međusobno utiču jedni na druge, želimo preispitati sveprisutnu retoriku networkinga koja prečesto isključuje fokusiranu subjektivnu/zajedničku usamljenost iz koje proističe umetničko delovanje. Međutim, pozvani umetnici su pre svega oni čiji se rad bavi različitim aspektima „umetničkog istraživanja“ i drugim „nedisciplinarnim“ načinima intersubjektivne produkcije u polju savremenog iskustva, koje postaje sve ispražnjenije od refleksivne komunikacije u „zajedničkom jeziku“.

Kao prateći događaj izložbe NO NETWORK – VREMENSKA MASINA, Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd) organizuje trodelnu seriju okruglih stolova koji kreiraju kontekstualni pejsaž izložbe. Cilj serije okruglih stolova je ne samo refleksija istorijskih i teorijskih pitanja podstaknutih Hladnim ratom u njegovom istorijskom okviru, nego razumevanje gramatike sadašnjih i budućih tenzija u politici, društvu i kulturi.

Prva serija okruglih stolova HLADNI RAT 1 - DRŽAVA održala se u Sarajevu, Mostaru i Konjicu 2-4. decembra 2010. Fokus diskusija je bio na specifičnoj poziciji Jugoslavije tokom Hladnog rata; njenoj spoljnoj politici i odnosu prema supersilama; njenoj unutrašnjopolitičkoj dinamici i odnosu njene vojno-tehnološke spremnosti nasuprot proklamovanoj politici mira i sigurnosti. Prilog diskusiji dali su istoričari, politikolozi, diplomate, novinari i direktni istorijski učesnici epohe Hladnog rata.

Druga serija okruglih stolova HLADNI RAT 2 - DRUŠTVO održala se u  Beogradu, Sarajevu i Konjicu od 8-10. aprila 2011. Fokus ove serije okruglih stolova je razumevanje dva tipa antagonizama: prvog, između dve različite vizije društva - socijalističkog i liberalno-kapitalističkog; i drugog, između dva kulturna konstrukta, Istoka i Zapada. Oba antagonizma imaju implikacije na današnji svet: ubrzano nestajanje koncepata društva i mira koji su zamenjeni pojmovima zajednice i sigurnosti, odnosno reprodukcije i ponavljanja - kulturne razlike Istok/Zapad produkovane tokom Hladnog rata, kroz pojmove tranzicije, demokratizacije i privatizacije.

Završna serija diskusija HLADNI RAT 3 – POJEDINAC  održaće se u 25-27. septembra 2011, i baviće se taktikama i strategijama preživljavanja pojedinca u odnosu na retoriku straha, apokaliptičnih scenarija, teorije zavere... Okrugli sto će istražiti proizvodnju “figura” karakterističnih za Hladni rat: političkog zatvorenika i imigranta, disidenta i doušnika, špijuna i aktivistu ljudskih prava, odnosno postaviti pitanje kako je ovaj prostor između izdaje i vernosti, ljudskih prava i ludila, transformisan u današnji svet hipersigurnosti koji prepoznaje samo jednu sveprisutnu i nevidljivu figuru teroriste.

Umetnici:
Hüseyin Bahri ALPTEKIN (5.01a)
Caner ASLAN (10.02)
Maja BAJEVIĆ (8.104)
BLUE NOSES (5.31)
Veronica BROVALL (9.01)
BUNKER RESEARCH GROUP (7.03b – 7.03f)
Petr BYSTROV (9.02)

Lana ČMAJČANIN i Igor GRUBIĆ  (5.27)
Braco DIMITRIJEVIĆ (5.03)

Jim FINN (5.09)
Tina GVEROVIĆ i Siniša ILIĆ (8.103), (4.03), (8.109 – 8.118)
Allard van der HOEK (izloženo na više mjesta u bunkeru)
Vlatka HORVAT i Tim ETCHELLS (4.11), (4.05)
Pravdoljub IVANOV (blok 8)
Villu JAANISOO (10.01)
Bojan JOVANOVIĆ i Smilja IGNJATOVIĆ (3.41a)
Šejla KAMERIĆ (8.02, 8.03, 8.04, 8.05, 8.06)
Karsten KONRAD (5.01)
Marko LULIĆ (ispred zgrade 3)
Basim MAGDY (ispred zgrade 3), (5.20a)

David MALJKOVIĆ (4.07)
Radenko MILAK (5.25a)
Mladen MILJANOVIĆ (7.01)
MUZEJ AMERIČKE UMETNOSTI, BERLIN (8.01)
Ioana NEMES (8.107)
Ahmet ÖĞÜT (hodnik između bloka 2 i 3)
Milija PAVIĆEVIĆ (4.15)
Marko PELJHAN (6.07)
Ivan PETROVIĆ (8.09 – 8.15)
Tobias PUTRIH (5.33)
Lisi RASKIN (8.16)
Lala RAŠČIĆ (blok 11)
RÖMER + RÖMER (tunel kod ulaza u blok 7)

Erzen SHKOLOLLI (blok 8)
GRUPA SPOMENIK (5.29a)
Alma SULJEVIĆ (4.01)
SZ. BERLIN, (6.05b), (6.07), (tunel)

Nebojša ŠERIĆ SHOBA, (8.01c)
ŠKART (5.39)
Wolfgang THALER (blok 9)
Dragoljub Raša TODOSIJEVIĆ (8.102)
Jelena TOMAŠEVIĆ (8.01a)

Natalija VUJOŠEVIĆ (4.21 i 4.23)
XYZ (Matej Gavula & Milan Tittel) (8.07), (4.25), (4.09), (3.13)



Direktor bijenala:
Edo Hozić

Izvršni direktor:
Ninoslav Verber

Glavni ko-ordinator:
Sandra Miljević Hozić

Selektori:
Branislav Dimitrijević i Petar Ćuković

Kustos:
Branislav Dimitrijević

Asistentice kustosa:
Anja Bogojević i Amila Puzić

Audio/Video tehničar:
Admir Djulančić

Tehnička podrška:
Almir Abaz i Sanel Gluhović

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..