Festival 'Napravi Me!' je zamišljen kao serija radionica o izradi i upotrebi različitih DIY uređaja uz kriticki osvrt na prisustvo tehnologije u javnom i zajedničkom prostoru. Radionice su namenjene tehnički upućenim ženama i devojkama, kao i entuzijastima svih rodova, bez ikakvog prethodnog znanja.

 

Radionice će voditi umetnice i aktivistkinje okupljene oko nezavisnih samoorganizovanih inicijativa iz Holandije, Austrije i Srbije, a baviće se prišluskivanjem elektromagnetnih talasa, analizom wireless internet saobraćaja, upotrebe satelitskog signala za GPS i solarne energije za napajanje. Polaznice i polaznici će naučiti kako da naprave i modifikuju uređaje za prijem i čuvanje podataka koje sakupe. Tokom četiri dana radionica tipa 'svako svakog uči', istraživaće se prisustvo tehnologije na ulicama Beograda. Igraćemo se sa mogućnostima alternativne upotrebe tehnologije u svakodnevnom životu. Cilj je da se, kroz tematiku na relaciji između tehnologije, umetnosti i (h)aktivizma, preispitaju datosti koje nam tehnologija nameće kao i da se podstakne razumevanje i aktivno učešće u njenoj izradi. Radionice su osmišljene tako da osposobe i ohrabre polaznice da rade sa svakodnevnom tehnologijom i prilagode je svojim potrebama. Od njih se ne očekuje visoko tehničko predznanje već radoznalost da upoznaju i modifikuju tehnologiju koja nam je na raspolaganju.

 

Radionice su primarno namenjene ženama i devojkama sa iskustvom u nekoj vrsti aktivizma i interesovanjem za umetnost i tehnologiju. Od polaznica se očekuje interesovanje da 'otvore kutiju i pogledaju unutra' i otvorenost ka učenju novih veština. Jedan od važnih rezultata realizacije ovog programa biće umrežavanje različitih aktera na ovoj sceni. Očekujemo da kroz ovu mrežu nastavimo da sarađujemo i podržavamo jedne druge, dugo nakon festivala.

 

Radionice će se odvijati tokom 4 dana, sa dve do tri paralelne radionice. Glavni program je isključivo ženskog karaktera, zamišljen kao razmena znanja 'žene ženama' u jednom autonomnom ženskom prostoru. Program će jednim delom biti otvoren za učešće svih zainteresovanih, sa ciljem da otvorimo naše aktivnosti i sadržaj prema svima sa kojima delimo svakodenvni prostor, kao što se i radionice bave našim svakodnevnim okruženjem.

 

Prijave slati na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..