Ulična galerija u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, u okviru programa 55. Oktobarskog salona, vas poziva 24. oktobra u 20 časova na otvaranje izložbe #INSTAGOOD #INSTACOOL #INSTALIFE, slovenačkog umetnika Primož Zorka. Muziku će na otvaranju birati dj dvojac „Beogradski šlageri“.

 

Mogli bismo reći da je samo prošle godine proizvedeno više fotografija nego u celoj njenoj istoriji. Pravljene su sve vreme svuda po svetu, i baš iz tog razloga imaju značajan uticaj na našu percepciju istorije i vremena.

 

Slika je postala primarni oblik komunikacije, posebno na društvenim mrežama (Instagram) gde pisana reč najčešće ima funkciju podrške vizuala. Iznenađujuće je kako je vizuelni rečnik ustvari veoma ograničen. Postoji fenomen određenih motiva koji se ponavljaju do tačke zapanjujuće sličnosti. Čitamo ih kao univerzalne slike.


Ove popularne ili siromašne sllike, kao što ih je nazvao Hito Steyerl, veoma su konzistentne i konstantne u svojoj osnovi, a sa druge strane imaju veoma ograničen vek trajanja kao fotografija. Bez značenja ili estetske vrednosti, služe samo kao pečat postojanja.


U ovoj instant kulturi ljudi reaguju na slike koje odmah razumeju. Jednostavne, kliše fotografije koje već (pre)poznaju, kao da ne postoji vreme za zaustavljanje i razmišljanje. Univerzalne slike ne predstavljaju neki (značajan) događaj ili dostignuće, a ipak preovlađuju kao vizuleni prikaz svakodnevice.


Izložba predstavlja istraživanje fenomena univerzalnih fotografija; otkrivanje, analiziranje i vraćanje u kontekst. Šta se dešava kada se univerzlna tema prikaže na neočekivan način? Da li su ove kliše fotografije trajno osuđene na odsustvo vrednosti? Mogu li one biti više od besmislenog dokumentovanja i glorifikovanja naših trenutnih života?

 

Primož Zorko (1983, Celje, Slovenija) se školovao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Baskiji. Kasnije je svoj rad usmerio na oblast grafičkog dizajna, ilustracije i fotografije. Posle rada u jednoj od najvećih reklamnih agencija u jugoistočnoj Evropi, Pristop (2011-2013), dobio je status nezavisnog kulturnog radnika i od tada radi kao freelancer. Pored komercijalnih, radi i na umetničkim projektima, a učestvovao je na brojnim izložbama dizajna i vizuelnih umetnosti, festivalima i bijenalima (Japan, Velika Britanija, Bolivija, Rusija, Ukrajina, Poljska, Hrvatska, Srbija, itd) i grupnim izložbama (London, Berlin, Venecija, Barselona, Bilbao, Moskva, Amsterdam, Beograd, itd). Dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada, uglavnom za dizajn postera u oblasti ilustracije.

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..