Ulična galerija, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, u okviru programa 55. Oktobarskog salona, poziva vas 10. oktobra u 20 časova na otvaranje izložbe ilustracija Bratislava Milenkovića, SVAKODNEVNE SLIKE. Autor koristi sadržaj preuzet iz sopstvenog Instagram feed-a kao sredstvo za preispitivanje prirode slika koje se na taj način dele u okviru online zajednice.


U obilju fotografija koje svakodnevno kruže društvenim mrežama, poput Instagrama, može se uočiti određeni obrazac prilikom izbora motiva – to su najčešće instant-scene iz svakodnevnog života koje ne zahtevaju dublje proučavanje od strane posmatrača. Takve slike nakon kratkog vremena iščezavaju iz sećanja, ostaju bez efekta na posmatrača koji ih u međuvremenu može „lajkovati“ ili ne. Autora interesuje povod za kreiranje takvih fotografija, odnosno ono što prethodi samom činu ovekovečavanja i daljeg deljenja vizuelnog sadržaja – izbor motiva koji će biti ovekovečen.


Scene koje su prikazane u okviru ilustracija predstavljaju autorovu slobodnu interpretaciju karakterističnih Instagram fotografija, uz korišćenje elemenata prisutnih u stvarnosti. Na taj način, on pokušava da razmotri  prisustvo dubljeg smisla unutar kakofonije vizuelnog materijala koji se danas generiše putem društvenih mreža i šire, odnosno odsustvo istog.
Nevena Vasiljević.

 

Bratislav Milenković je ilustrator i grafički dizajner. Trenutno živi i radi u Beogradu. Školovao se na Fakultetu primenjenih umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao art direktor u agenciji Popular Bruketa&Žinić.

 

Suosnivač Lorem Ipsum studija koji je dve godine vodio sa Nemanjom Jehličkom. U njegovom portfoliju se nalaze projekti za klijente poput: The New York Times, Samsung, EasyJet, Adweek magazina, Fast Company magazina, Financial Times, Computer Arts magazina, Cap&Design magazina, Wired magazina, Plus 8 Records, Museum savremene umetnosti, Beograd.... Radovi su mu objavljeni u brojnim publikacijama i izlagani u zemlji i inostranstvu.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..