U okviru manifestacije Dani evropske baštine u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića br. 11 u subotu 11. oktobra 2014. g. od 15 časova biće organizovana radionica posvećena kaligrafiji sa temom „Jezik i pismenost“. Kaligrafija je umetnost lepog pisanja, a učesnici će imati priliku da se oprobaju u ovoj veštini na tradicionalan način. Ovakvom radionicom pokušaćemo da ukažemo na značaj pismenosti i da prikažemo jezik u njegovoj najlepšoj formi.


Učesnicima će biti prikazan vizuelni materijal u kataloškoj formi sa kojim muzej raspolaže. Zadatak podrazumeva da svako osmisli i ponudi kreativno likovno rešenje za početna slova u nekom tekstu, a u toku radionice pisaće i ukrašavati neka od najlepših književnih ostvarenja u Srbiji tako što će svaki učesnik dobiti određenu pesmu da prepiše i ukrasi.


U eri digitalnih medija putem kojih se komunicira i piše, povratak tradicionalnom načinu pisanja pisma može biti interesantan za učesnike jer kaligrafija daje jedinstven sadržaj svakoj individualnoj slovnoj formi. Dakle, jezik se predstavlja u svom najlepšem obliku. Pisaće se perom od trske i mastilom. Trska se ranije koristila za pravljenje pisaljki jer je jeftina i pristupačna, a danas se koristi kao najbolji način za učenje krasnopisa. Svaki učesnik će dobiti u koverti pesmu, koja je zatvorena voskom u koji je utisnut žig, kao suvenir sa ove radionice.


Na radionicu se mogu prijaviti svi stariji od šest godina, a ovom prilikom učesnici će moći i da pogledaju izložbu posvećenuSrbiji u prvoj ratnoj 1914 godini.

 

Radionica se održava uz saglasnost Ministarstva kulture i informisanja RS.


Zbog ograničenog broja učesnika na radionici molimo zainteresovane da svoje prisustvo zakažu na telefon: 011/ 2660-422. Učešće u radionici je besplatno.

 

Mesto održavanja – Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11
Datum održavanja – 11. oktobar 2014.
Vreme održavanja – 15 č (Pradviđeno vreme trajanja radionice je 2 sata)


Radionicu vode: Olivera Glavonjić, diplomirani etnolog i antropolog & Vuk Ljubisavljević, akademski vajar

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..