Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija autora Viktora Ljujića, 1. septembra u 19 sati u holu Dunav osiguranja, u Makednoskoj 4. Prilikom otvaranja izložbe nastupiće i naša čuvena operska prvakinja, Jasmina Trumbetaš u pratnji pijanistkinje Nevene Živković, a tokom čitavog otvaranja, klavir će svirati i poznata pijanistkinja, Milica Pap.


„Izložba fotografija “Tajna male mansarde“ predstavlja 20 fotografija nastalih na jednoj od karaburskih mansardi.  Na mansardi se živi, ona ima svoje otvoreno nebo i zidove koji su aktivni spolja i unutra. Ona ime svoje golubove,  golubovi imaju ljude,ljudi imaju cvetove, cvetovi imaju bube... Sunčeva svetlost nam daje njihove senke, a senke su ponekad postojane i mirne, kao odraz u ogledalu, a nekad su brze i naizgled neuhvatljive. Nekad su zarobljene  u fotografiji. Tako, na poziv sunčevog hoda kreće igra statičnih i pokretnih senki, a akteri sa mansarde kreću da ispisuju svoj popodnevni haiku po zidovima i predmetima.


Senka kao trag prirode, nekad je karikira, a ponekad je čini sasvim superiornijom nego što to ona jeste. Tako na nekim od ovih fotografija imamo tek deliće onoga što je živo, al' mu se celovitom senkom produžava život i sluti prikriveni ostatak  njegove prirode. Negde u celosti gledamo živu prirodu i njenu senku koja ne odgovara položaju i karakteru svog „klona“.
Mansardne  igre šapuću svoje tajne sve do zalaska sunca, sve dok mesec ne uzme svetlosni primat na otvorenom nebu, a o tome nekom drugom prilikom“, reči su autora, Viktora Ljujića.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..