Otvaranje izlozbe, utorak, 12. avgusta u 20 casova - Mao Ce Tung je nesumnjivo jedno od najpoznatijih lica savremene Kine, simbol i dobro poznat lik sirom planete. Malo je verovatno da bilo koji kineski drzavljanin, ali i neko iz ostatka sveta ne propozna njegovu pojavu.

 

Medjutim, barem kada je sama Kina u pitanju, pored istorijske literature i popularne kulture, Maovo lice uvek je prisutno u svakodnevnom zivotu. Svaki Kinez videce Predsednika barem jednom dnevno, a mnogima ce se ova prilika pruziti na desetine puta. Naravno, radi se o novcu. Kinesku Juan, takodje poznat kao Renminbi (Narodni Novac) ukrasen je licem prvog Predsednika Narodne Republike Kine na svakom apoenu, od 1 do 100. Na ovaj nacin, njegov nadasve poznat lik prevazisao je svoje istorijsko nasledje, stupivsi tako u svakodnevicu kao simbol bogatstva...

 

Andrej Vasiljević - Diplomirani grafički dizajner, fotograf, master kandidat i predavač na Kineskoj Akademiji Umetnosti (China Acadamy of Art) Hangdžou, NR Kina.

 

Reč Autora: Grafički dizajn se možda nalazi u dve dimenzije, no i pored toga podstiče nas da osećamo svim čulima. U pitanju nije samo moja struka, već i velika strast koja vodi kroz život.
Poigravanje i eksperimentisanje sa svakodnevnim objektima koji nas okružuju i njihova transformacija u umetnička dela – moja je misija. Konfučije je govorio: Sve ima svoju lepotu, samo je ne mogu baš svi videti. Ja tragam za tom lepotom, i nadam se da ćete mi se pridružiti. Život čine male stvari. Zato uživajmo u njima uz pomoć grafičke umetnosti.

 

ULAZ SLOBODAN

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..