U četvrtak, 19. jun u 19.00 u Galeriji SKC-a je otvaranje izložbe slika Olivere Eraković. Olivera Eraković (Nikšić, 1976) završila je Akademiju likovnih umetnosti u Trebinju, odsek slikarstvo, u klasi prof. Marka Musovića. Samostalno je više puta izlagala u Crnoj Gori i inostranstvu. Magistrirala  na Akademiji za gledališče, radio film in television u Ljubljani, smer kostimografija u klasi prof. Janje Korun.

 

 

Sada je doktorant na Univerzitetu u Ljubljani u klasi prof. Janeza Bogataja. Zaposlena je kao kustos u galeriji „Nikola I” i „Ilija Šobajić” u Centru za kulturu Nikšić.


„Od pop arta preko mas-kulturne revolucije i ,,evolucije“ do egzistencijalnih specifičnosti ambijentalnog određenja umetnici su upućeni na ekstravertan pristup likovnoj problematici. Međutim, njihova introspektivna promišljanja ključna su u definisanju individualno obojenog dela, jer „svet nije ono što se otkriva oku, nego ono što umetnik znajući oseća“.


Oliverino slikarstvo je svet u malom, sveden na tesnu korelaciju  strukturalnih elementa, konceptualnog diskursa i semantičkog ekvivalenta. Sloboda izražavanja, kretivne vrednosti, a pre svega ozbiljan pristup i senzitivna nota u realizovanju dela ukazuju na umetnicu koja smelo otvara vrata  prema novim stvaralačkim prostorima.


U kompozicijama jasne plastično-strukturalne određenosti ritam figuracije odvija se na površini. Frontalizovani oblici smešteni su u zatvorenom, ograničenom, jednoobraznom prostoru bez dubine. U sukcesivno postavljenim planovima koje razdvajaju horizontalne i vertikalne mreže linija, formirane su celine sastavljene od rascjepkanih slika autorkinog memorijskog i simultanog posmatranja stvarnosti. Optičko opažanje izmenjeno je u odnosu na tradicionalne forme izražavanja.  


Ono što Oliverinim slikama intenzivnih kolorističkih orkestracija i snažnog  ekspresivnog zamaha daje posebnu likovnu artikulaciju predstavljaju dekorativni elementi koji imaju svojstva plastične samostalnosti. Oni se javljaju kao dizajnerski produkt koji „dekoriše tjelesne korpuse“ Klimtove provenijencije, ili kao samostalni znak smišljeno ukomponovan u jasno projektovane prostorne segmente. Na njima dominira linija - crtica koja se javlja čas ovde, čas onde, kao produkt neograničene i slobodne stvaralačke igre“. - Lj. Zeković

 

Izložba traje do 3. juna

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..