Vladan Mijatović Živojnov, naš multimedijalni putopisac koji godinama živi u Tusonu, u Arizoni pokrenuo je nedavno akciju «Mandala za svetski mir i oporavak od poplava» kao doprinos obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i oporavka Srbije od poplava.

 

Mandala, drevni ritual stvaranja impresivne peščane slike koja se po završetku raspe kao ponuda u vodeni tok simbolizuje molitvu za mir, oporavak i sklad, a u Beogradu ce je od 17 do 22 juna izvesti učitelj ove drevne discipline Geshe Lobsang sa dva monaha iz manastirskog univerziteta Drepung Gomang sa juga Indije. Vladan MŽ, koji je proputovao Himalaje celom dužinom od Anapurne do Karakoruma o značaju mandale kaže: -Mandala se oslikava simbolima koji u umu bude milosrđe, empatiju i mir. To je zapravo mapa koja vodi do prosvetljenog uma". Mandala ce se po prvi put pojavila na tlu Srbije.

 

Ceremonijalni pocetak konstrukcije pescane Mandale u Beogradu zakazan je za utorak 17 juna u Galeriji Shtab u Savamali, Crnogorska 10 a nakon toga u narednim danima monasi/umetnic ce oslikavati Manadalu svakog dana od 11-1 i od 3-6.

 

Tokom Mandala dana održaće se i propratni vecernji programi umetnika iz Srbije: koncert Bistrice Mitic, performens Koste Bunusevca, citanje nove knjige Irine Markovic, dj vece Srdjana Gileta Gojkovica kao i dokumentarni film i izložba fotografija Vladana Mijatovica Zivojnova.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..