u četvrtak, 5. juna 2014. godine u Studentskom kulturnom centru, Srećna galerija - Izložba traje do 19. juna. Pismo, jedan od najznačajnijih pronalazaka u istoriji, ima nemerljiv značaj za kulturni i naučni napredak čovečanstva. Ne postoji civilizacija koja je dostigla značajan razvoj, a da joj u tome nije pomogla veština pisanja. Istorija, matematika, astronomija… i druge važne oblasti, ne bi mogle da postoje bez pisma. Pisane reči nam svedoče o prošlim događajima, služimo se njima svakodnevno, za praćenje i beleženje aktuelnih dešavanja.


Tokom proteklih desetak godina širom sveta dolazi do pojačanog interesovanja za oblikovanje tipografskih pisama, pojavljuje se veliki broj uspešnih izdavača i pojedinaca, čak i u delovima sveta koji nisu poznati po bogatom tipografskom nasleđu. Osim što oduvek imamo potrebu da menjamo stvari u potrazi za novim, drugačijim i lepšim formama, razloge za ovu pojavu treba tražiti i u ubrzanom razvoju tehnologije, kako u oblasti izrade fontova, tako i u oblasti njihove primene. Da bi se uspešno primenjivali u novim okolnostima, neophodno je iznova stvarati nove fontove i unapređivati postojeće.
Predmet Pismo zastupljen je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na svim godinama i nivoima studija. Na prve dve godine osnovnih studija studenti se bave klasičnom i savremenom kaligrafijom, na trećoj godini posvećuju se tipografiji, a na završnoj, četvrtoj godini izrađuju tipografsko pismo u digitalnom obliku, u profesionalnom programu za izradu fontova. Napredne tehnike, kao što su programiranje, klase, multi-master i hromatski, višeslojni fontovi, obrađuju se na master i doktorskim studijama.


Na izložbi su predstavljeni odabrani radovi 23 autora, koji su diplomirali tokom prethodnih pet godina. Prikazani su radovi najvišeg kvaliteta i originalnosti, a bitan kriterijum je bio i taj da autor pokazuje interesovanje za bavljenje pismom i tipografijom i nakon završenih studija. S obzirom da je jako veliki broj studenata pohađao predmet Pismo u pomenutom periodu, veliki broj jednako kvalitetnih radova nije bilo moguće predstaviti ovaj put, ali se nadam da će jednog dana i oni biti prikazani.


Zahvaljujem se autorima koji su se odazvali pozivu da učestvuju, zatim, prof. Oliveri Stojadinović i Jani Oršolić, koje su mi pomogle oko selekcije radova onih autora kojima nisam predavao, kao i Mikiju Pješčiću, uredniku galerije, na ustupljenom prostoru.  


Nadam se da će ovo okupljanje mladih autora, na izložbi i u katalogu, biti od koristi svima onima kojima su fontovi važni – izdavačkim kućama, raznim institucijama, kao i pojedincima.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..