U subotu, 17. maja 2013. od 19h u Umetničkom prostoru U10, (Kosovke devojke 3) održaće se otvorena diskusija među publikom o aktuelnoj izložbi LITTLE TOMORROW - NEMANJE LAĐIĆA. Izložba Little Tomorrow otvorena je za javnost do subote, 17. maja, 19 – 21 h.


U trideset drugu diskusiju u okviru foruma Umetnik kao publika ulazimo nakon odštampane knjige posvećene prethodnoj trideset i jednoj diskusiji, bogato ilustrovane, koja sadrži i petnaest priređenih transkripata diskusija. Ova diskusija posvećena je tekućoj izložbi Little Tomorrow Nemanje Lađića, u okviru koje su predstavljena tri video-rada, svaki drugačiji, a sva tri su usko vezana za Nemanjina interesovanja za digitalizaciju, tehnologiju i izmenjenu percepciju.  Umetnik sam definiše svoje polje interesovanja:


„Pod uticajem digitalizacije i principa digitalne vizuelne komunikacije, načini na koje posmatramo stvari oko sebe drastično su promenjeni. Drugačija su očekivanja, logika, brzina iščitavanja i donošenja zaključaka, prihvatanje i neprihvatanje, sistematičnost i površnost. Moji radovi bazirani su na nekim malim zapažanjima i otkrićima koja upućuju na sve te promene, kojih uglavnom nismo svesni. Svi moji radovi, kako starije instalacije tako i noviji video radovi, sadrže neki element očigledne iluzije koji je baziran na određenoj tehničkoj mogućnosti.“


Kako male intervencije u onome što deluje jednostavno i svakodnevno mogu da nas zavedu i skrenu tok našeg doživljaja sveta? Da li tehnologija pravi šum u našim malim životima ili ih čini neponovljivim?


Dođite da razgovaramo o tome na koji način Nemanja iznova stvara pejzaž koji brzo promiče iza prozora voza ili autobusa ili kola, da li čovek u pećini ima ili nema moć da komunicira kako sa ljudima koji su hodali zemljom odavno u prošlosti i koji će tek biti na Zemlji daleko u budućnosti, i kako putovanja mogu da se izbore za svoje postojanje nezavisno od polazne i dolazne tačke.


Nemanja Lađić rođen je u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, u klasi prof. Mrđana Bajića 2009. godine, a 2011. završio je Transmedia program – post-diplomske studije medijske umetnosti u Briselu. Izlagao je samostalno šest puta i učestvovao na tridesetak grupnih izložbi. Radi video radove i instalacije koje se bave optičkim/vizuelnim iluzijama, a inspirisani su tehnologijom, matematikom, problemima digitalizacije, graničnim oblastima fizičkog i digitalnog.


Više o radu Nemanje Lađića:  www.nemanjaladjic.com

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..