Pozivamo vas u ponedeljak, 14. april od 19 časova na otvaranje izložbe Milice Kojčić “Crteži groteske” u Kući Đure Jakšića. U izložbi crteža autorke Milice Kojčić, postoji potreba da se izraz sažme, a  da se istovremeno  postigne intenzitet u kojem će posmatraču biti lako da se opredeli, da oseti nameru umetnice. Istaknuto je prisustvo nekoliko ključnih motiva u  okviru kojih se kreće umetnička imaginacija.


Diferenciranost antropomorfne i zoomorfne tematske sadržine ispoljena je kroz dvodimenzionalnost kao zajedničkim imeniteljem svih crteža. Sigurnom crtačkom rukom, jasnim sistemom figuralnog opredeljenja iz crteža proizlaze svedeni neutralni tonovi ali i boja, provokativno uobličena u namerno karikiranje.


Dominantne karakterisrike ove umetnice su razumevanje i pravilna procena izloženog opusa. Uz to treba dodati podjednako kvalitetno baratanje grotesknim portretom i karikaturom, smisao za koncizan  i nadrealan narativ, hrabro suočavanje sa crtačkim zadacima i problemima, odmerenost upotrebe šrafure, uravnoteženost crnih i belih površina, kao i vrsna kompozicija u kojoj je crtež izrazito osoben. - Jasna Mijailović, istoričar umetnsti

                                                                                                                                                                       
Milica Kojčić je rođena 25.12.1957. godine u Svilajncu.  Diplomirala je na FLU odsek slikarstvo u Beogradu 1982. godine. Postdiplomske studije je završila na istom fakultetu 1984. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Član je ULUS-a od 1983. godine. Redovan je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za crtanje. Održala je 30 samostalnih izložbi i preko 150 grupnih izložbi.

 

Dobitnik je nagrada i priznanja:


1982. - Nagrada iz fonda Nikole Graovca.
1985. - Nagrada likovne kolonije „Lipovac“.
1987. - Nagrada za grafiku Doma JNA.
1988. - Zlatna paleta za slikarstvo (nagrada ULUS-a).
1990. - Nagrada kolonije „Zilik“.  
2001. - Po konkursu „Atelje 61“ izvodi tapiseriju „Grupa“, dimenzija 280 X 300.
2005. - Budimpešta, diploma za učešće na danima dokumentarnog filma srba van
            matice „ Vrt samoće Milica Kojčić “, „ Lemystere de Montmartre “.
2006. - „Sinđelićeva povelja“ za stvaralački doprinos u kulturi.
2006. - Smederevo, nagrada „Sveti Luka“ za najuspešniju sliku.
2008. - Sremski Karlovci, zahvalnica za doprinosi pomoć školi „23. Oktobar“.              

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..