U Kući kralja Petra, ustanovi kulture čiji je osnivač GO Savski venac, u saradnji sa Centrom za urbani razvoj, u sredu, 16. aprila 2014. godine, u 18 časova, biće otvorena izložba fotografija urbanog nasleđa Beograda "Urbani Beograd". Na fotografijama su predstavljeni sačuvani stari proizvodni pogoni, magacini, stambeni i ugostiteljski objekti, autentični prostori koji svedoče o periodu dinamične tranformacije prestonice.

 

Izložba "Urbani Beograd" nastala je u susretu industrijske arheologije i urbanog istraživanja sa gerilskom fotografijom, a sa velikim entuzijazmom u procesu istraživanja i evidentiranja podzemnih objekata na teritioriji grada Beograda, u okviru projekta "UNDERГРАД".


Gosti na otvaranju izložbe će biti: dr Vidoje Golubović, Institut za međunarodnu politiku i privredu i koautor knjige "Beograd ispod Beograda" i Zoran Nikolić, novinar Večernjih novosti i koautor knjige "Beograd ispod Beograda".

U toku trajanja izložbe, do 23. aprila 2014. godine, u Kući kralja Petra, Vase Pelagića 40, na Senjaku, biće organizovan bogat prateći program:

 

Četvrtak, 17.04.2014, od 19 do 21 čas: Razgovor o izložbi fotografija nasleđa urbanog Beograda. Centar za urbani razvoj i URBEX Srbija - Istraživači urbanih prostora, kreatori i urednici FB strane "Urbano istraživanje Beograda". Učestvuju: Slobodan Stanišić, Nemanja Dejanović, Vuk Stojsavljević.

 

Ponedeljak, 21.04.2014, od 12 do 18 časova: Predstavljanje projekta eko.meme. Centra za urbani razvoj. Osnovni cilj ovog projekta je edukacija mladih i stimulisanje istraživanja problema ekologije i održivosti, sa akcentom na teme arhitekture i urbanizma.
 
Utorak, 22.04.2014, od 12 do 18 časova / Centar za urbani razvoj - eko.meme. Predstavljanje programa koji se bavi značajnijim uključivanjem mladih u aktivnosti koje tretiraju probleme ekologije u lokalnoj zajednici kao i podstrekom za samoorganizaciju i pokretanje sopstvenih projekata.
 
Sreda, 23.04.2014, od 12 do 18 časova / Centar za urbani razvoj  - eko.meme i Šumarski fakultet, Univerziteta u Beogradu, priređuju program koji će obrađivati probleme zagađenja u urbanoj sredini, nedostatak zelenih površina, korišćenje alternativnih izvora energije, potrebu za urbanom reciklažom i regeneracijom.
Učesnici:Centar za urbani razvoj i Mladi za turizam
 
Sreda, 23.04.2014, od 18 do 21 čas / Tribina „Sećanja Velikog rata, vrednosti i moral“, posvećena sećanju, ljudima i vremenu uoči i tokom Prvog svetskog rata. Učestvuju: Aleksandra Kolaković, doktorand istorije, Uroš Milivojević, istoričar, kreator i urednik sajta „Istorijska biblioteka“, Marko Pištalo, istoričar, licencirani turistički vodič.
 
Ulaz na sve programe je slobodan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..