U četvrtak, 20. mart u 18 časova, atrijum Narodnog muzeja u Beogradu - U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba Zlatni venci i dijademe iz Makedonije. Reč je o je gostujućoj izložbi fotografija ovih izuzetnih predmeta iz Arheološkog muzeja u Solunu. U ovom muzeju se čuva jedna od najbogatijih kolekcija zlatnih venaca i dijadema u svetu.


Otkrivani u antičkim grobnicama u svoj svojoj krhkoj lepoti izuzetne izrade, venci svedoče o vremenu prosperiteta ove oblasti. Zlatni venci današnjici nose i informacije o poimanju smrti u antičkoj Makedoniji. O tome će zainteresovanim posetiocma govoriti arheolog dr Zorica Kuzmanović, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, u četvrtak 20. marta u 18 časova u atrijumu Narodnog muzeja. Predavanje Religijski pogled na smrt u antičkoj Makedoniji namenjeno je svim zainterosovanim posetiocima. Ulaz na predavanje se ne pleća.


Zlatni venci i dijademe predstavljeni na ovoj izložbi imaju za cilj da ilustruju različite aspekte interpretacija, umetničku vrednost i njihov način korišćenja, kao i da predstave najnovije nalaze sa iskopavanja vršenih u Makedoniji poslednjih decenija.


Pored mogućnosti da tematske izložbe Narodnog muzeja posetite svim danima u nedelji izuzev ponedeljka i uz predavanja četvrtkom, kada stručnjaci iz Narodnog muzeja i drugi pozvani istraživači našim posetiocima rasvetljavaju pojedine aspekte izložbe, izložbu Zlatni venci i dijademe možete posetiti i subotom od 17 časova, kada će vas kroz postavku provesti mladi saradnici Narodnog muzeja.


Grupne posete potrebno je najaviti Odeljenju za edukaciju i rad sa publikom na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozivom na broj 060 8075 035. Ova izložba će biti otvorena do kraja aprila 2014. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..