U utorak 11. februara, u 17 časova u Tribinskoj Sali Doma omladine Beograda, američka umetnica Lin Kirbi će članovima Američkog kutka i zainteresovanim posetiocima predstaviti umetnost u Americi kroz prezentaciju svojih radova i drugih umetničkih dela koja će se naći u stalnoj postavci izložbe u rezidenciji ambasadora Majkla Kirbija, u okviru programa “Umetnost u ambasadama”.


Prezentaciji će se pridružiti i zamenik ambasadora Gordon Dugud koji će publici predstaviti programa Stejt departmenta „Umetnost u ambasadama“ i njegovo važno mesto u diplomatiji Sjedinjenih Država. Izbložba koja će ostati u rezidenciji sve do kraja mandata ambasadora Kirbija, a čiji je urednik i autor Lin Kirbi, će biti zvanično otvorena u četvrtak 13. februara. Izložbu čine dela američkih, srpsko-američkih, srpskih i drugih umetnika iz celog sveta.

 

Lin Mari Kirbi o izložbi:"Izložba Ping Pong, priređena za beogradsku rezidenciju ambasadora SAD u Srbiji, Nj.E. Majkla Kirbija i njegove supruge Sare, prikazuje radove američkih, srpsko-američkih i srpskih umetnika, kao i drugih umetnika iz celog sveta u čijem su delovanju i radovima prisutna pitanja kao što su kulturna razmena, prevođenje i korpus uspomena.

Ideju o postavci izložbe sam dobila na osnovu porodične storije koju mi je ispričala moja rođaka Natalija Pavlović, rođena u Beogradu, a odrasla u Bostonu, o stolu za ping-pong u bašti njene porodične kuće u Beogradu, gde su susedi dolazili da igraju stoni tenis. Kuća je srušena za vreme Titove ere i porodici je dodeljen stan u stambenoj zgradi socrealističkog stila, izgrađenoj na istom mestu. Kada su se preselili, porodica je sto za stoni tenis iz bašte prenela na krov svoje zgrade, gde su tada igrali ping-pong sa svojim novim susedima.

 

Ja sam umetnica i živim u San Francisku. Moj brat Majkl Kirbi danas je američki ambasador u Srbiji. Naš otac je takođe bio u diplomatskoj službi. Kao deca, živeli smo u različitim gradovima širom Severne Amerike, Evrope, Afrike i Azije. Ideja da moju porodicu, zajedno sa umetnicima, uključim u stvaranje izložbe Ping pong, predstavlja način da se bavim temom stalnih promena mesta boravka, jedne za drugom i natrag, u našim sećanjima, putovanjima i istoriji, što predstavlja zajedničko iskustvo koje dele mnogi među nama."


Listu umetnika čija su dela deo izložbe (ukupno 16), možete pogledati na linku OVDE

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..