U subotu 25. januara u Beogradskom dramskom pozorištu na “Sceni Rade Marković” premijerno će biti izvedena predstava "Andjeli čuvari" po tekstu Staše Koprivice i u režiji Veljka Mićunovića. Zavodljivi zaplet priče o odbeglim robijašima koji čine dobro delo, poslužio je kao inspiracija priličnom broju vrsnih što teatarskih, što filmskih autora.

 

 

Prvobitna verzija -  francuska komedija „Andjeoska kuhinja“ Alberta Husona, poslužila je Samjuelu i Beli Spevek kao potka za komad „Moja tri andjela“, praizvedenom na Brodveju 1953. u Morosko teatru (gotovo 350 izvodjenja).  


„Mi nismo anđeli“ je kultna američka filmska komedija, bazirana na tom tekstu, snimljena 1955. u režiji Oskarovca - Majkla Kertiza, po scenariju Ranalda MekDugala sa Hemfri Bogartom, Piterom Justinovim, Aldo Rejem i Bazilom Retbornom u glavnim ulogama. Četvrt veka kasnije Nil Džordan je pokušao da ponovi uspeh rimejkom po scenariju Dejvida Memeta, u kome su igrali Robert De Niro, Šon Pen i Demi Mur (1989.). Kontroverzni japanski reditelj Takaši Mike snimio je film 1993. zasnovan, takodje, na ovoj priči.


Staša Koprivica u svom dramskom prvencu – vraća ovu priču u pozorište, smeštajući je danas i ovde, medju likove i okolnosti protiv kojih je samo smeh lekovit.


Reč pisca - Najbolji način da pobediš ono čega se plašiš jeste da mu se nasmeješ u lice. "Anđeli čuvari" su moj pokušaj da se nasmejem u lice onome što mene, a verujem i mnoge druge na ovim prostorima tišti.  Nekako smo već odavno zaključili da nam je mentalitet nezgodan i da smo sami sebi krivi za sve, možda je sada trenutak da sami sebe počnemo da spašavamo i postanemo sopstveni Robin Hudovi u potrazi za pravdom koja nam nedostaje.

 

Staša Koprivica, rođena u Beogradu 1984. godine, odrasla u Beogradu i Herceg Novom.  2007. godine je diplomirala Pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu, a u klasi redovne profesorke Ivane Vujić. Profesionalno režira od 2004. i ima iza sebe 11 predstava među kojima su i "Ne igraj  na Engleze" (BDP), "Dnevnik Ane Frank" (Madlenianum), "Mandragola" (Boško Buha), "Čorba od kanarinca" (Zvezdara Teatar). Od 2011. počinje da piše i scenarije za televiziju. Radila je na serijama "Pevaj Brate" i "Otvorena vrata" (druga sezona). "Anđeli čuvari" su njen pozorišni, spisateljski debi.

Reč reditelja -Šta znači birati svoj životni put? Da li su ljudi na pogrešnom putu samim tim i loši ljudi? Zapitamo li se pod kojim su ga uslovima birali, zašto su na stramputici? Dobrota, plemenitost, požrtvovatnost u službi su ćara, interesa i jednokratnog dila - to je tako tu gde živimo i zato ova crna komedija postavlja pitanje ko je za osudu: oni iza rešataka ili oni na slobodi? Ovo je priča o ljudima koji su iza rešetaka, koji nisu andjeli samo zato što nisu na slobodi. Circulus vitiosus

Veljko Mićunović rođen je 1986. godine. Diplomirao pozorišnu režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Egona Savina. Bio asistent režije Jiržiju Menclu i Paolu Mađeliju, na predstavama “Vesele žene vindzorske” (Narodno pozorište) i “Italijanska noć” (Jugoslovensko dramsko pozorište). Kao reditelj debituje predstavom “Ne šetaj se gola” (Slavija teatar), a potom slede predstave “U lovu na bubašvabe“(JDP), “Otelo” (Grad teatar Budva/Zetski dom/Festival MESS), “Revizor” (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica), “Život je pred tobom” i “Smrt trgovačkog putnika” (Beogradsko dramsko pozorište), “Nesporazum” (Narodno pozorište) sa kojima gostuje na više od dvadeset festivala kod nas i u inostranstvu.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..