Povodom obeležavanja stogodišnjice od nastanka čuvene poeme Bleza Sandrara „Transsibirska proza“, nezavisna pozorišna trupa „Kroz Prozor Fabrika“ će šestog decembra u 20 časova u Bitef teatru premijerno izvesti istoimenu predstavu u režiji Žan – Batist Demarinjija.

 

Osmišljena kao višedimenzionalan performans koji spaja klasično, lutkarsko, ali i pozorište senki, zatim ples, muziku, cirkuske veštine i video produkciju, „Transsibirska proza“ publici dokazuje zbog čega se njen autor naziva začetnikom multimedijalne umetnosti današnjice.

 

„Ovaj veliki pesnik o kome se u Srbiji vrlo malo zna, bio je deo kruga pesnika koji su svojim stvaralaštvom uticali na potpuno menjanje shvatanja umetnosti i razvoj moderne. Njegova poema je imala presudan uticaj na stvaranje modernog pesničkog stvaralaštva, a način na koji je Sandrar pristupao književnosti, kombinujući je sa drugim vidovima umetnosti, prvenstveno vizuelnim, stvorio je osnovu za ono što mi danas nazivamo multimedijalnom umetnošću“, rekao je Žan – Batist Demarinji.

 

Centralna ideja predstave je da kroz multimedijalnu prirodu performansa oživi transsibirski voz i što bolje dočara čudnovato putovanje tokom kojeg se prepliću različite sudbine transsibirskih putnika. Dok voz juri ka istočnom frontu u Rusko-japanskom ratu, predstava prikazuje surov život redovnih putnika, kartaške igre i klađenje, grupu razbojnika i alkoholičara, ljubavne igre sa lakim ženama i naposletku, ogromno zadovoljstvo u skučenom vagonu koje svako oseća.

„Igraćemo se sa prostorom koji će biti oživljen različitim efektima, glumcima koji će se preplitati sa lutkama i senkama, muzikom i rekvizitima. Želja nam je da stvorimo novu dimenziju doživljaja pomoću različitih audio-vizuelnih efekata, koji će na netipičan način približiti sadržaj gledaocima, pa će u predstavi dominirati mračna estetika, surovo životna i svedena, sa pokojim izletima u fantaziju“, rekla je Sanja Maljković, scenograf.

 

Realizaciju predstave podržali su Švajcarska ambasada u Beogradu, Švajcarska kancelarija za saradnju sa Srbijom, Francuski institut u Beogradu i Bitef teatar, lutke je kreirala švajcarska umetnica Mina Ledergerber, a u predstavi igraju Aleksandar Milković, Ana Jovanović, Dalia Cox, Mirko Jokić, Stevan Stančević i Miodrag Krstić. Nakon premijere „Transsibirska proza“ će se redovno igrati u kamernom pozorištu „Le Studio“ u Beogradu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..