Dom omladine Beograda u okviru programa Pozorište ponedeljkom, svakog prvog dana u sedmici u večernjim časovima otvara vrata formalnim i neformalnim pozorišnim grupama u kojima učestvuju mladi. Ovim projektom DOB želi da pomogne svima koji se trude da ožive omladinsku scenu, školske sekcije i amaterske družine i ponudi još jednu edukativnu i kreativnu mogućnost istinskim ljubiteljima pozorišta.

 

Sa velikim uspehom Pozorište ponedeljkom zaživelo je 16. septembra, gostovanjem predstave „Priča sa zapadne strane“ amaterskog pozorišta Art Lignum. Talentovana ekipa, prepuna velika sala DOB-a i izuzetne reakcije publike na uspešnu izvedbu ovog omladinskog pozorišta, bili su preporuka da Art Lignum ponovo pozovemo u goste.


U ponedeljak, 4. novembra od 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Art Lignum odigraće predstavu „Sekund i 35 stotinki“, rađenu po tekstu Nebojše Romčevića, dramskog pisca i profesora Istorije jugoslovenskog pozorišta, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ulaznice se mogu kupiti na EVENTIM prodajnim mestma, po pristupačnoj ceni od 200 dinara. Svi učenici uz đačku knjižicu mogu ostvartiti popust od 50%, jer je u prodaji 50 ulaznica po ceni od 100 dinara.
Beogradsko amatersko pozoriste Art Lignum razvilo se iz dramske sekcije Tehničke škole „Drvo art“. U oktobru 2008. godine na čelo dramske sekcije dolazi prof. srpskog jezika i književnosti, Nataša Radonjić i na sebe preuzima rad sa talentovanim učenicima. U februaru 2011. su primljeni u Savez amaterskih pozorišta, čime zvanično nestaje naziv 'dramska sekcija' i uigran tim počinje da nastupa pod imenom 'Art lignum'.


U predstavi „Sekund i 35 stotinki“ životne sudbine glavnih junaka prepliću se kroz hodnike vremena i pričaju o onome o čemu su maštali (12 godina), šta su mogli da budu (25 godina) i o onome šta su na kraju postali (55 godina). O izboru ovog savremenog dramskog dela i njegovoj postavci razgovarali smo sa profesorkom Natašom Radonjić, koja potpisuje režiju i izbor muzike.


„Predstavu smo prvi put izveli u martu 2011. godine i do sada je imala preko 40 izvođenja. Scenario sam prvi put pročitala na sajtu Tvorac grada, ali pod nazivom "1". Misleći da se misli na "jedan" kao biti prvi, predstava je igrana više od pola godine. A onda smo poželeli da je vidi sam autor, Nebojša Romčević, i od njega smo saznali da je originalni naziv teksta "Sekund i 35 stotinki" i da ovaj tekst nikada ranije nije postavljen na scenu. Po rečima samog Romčevića mnogi reditelji su smatrali da je režijski prezahtevan i to je bio jedan od razloga zašto nikada ranije nije igran. Tekst,a samim tim i predstava, na zanimljiv i neobičan način prati sudbine, uspomene i padove, izgubljene iluzije protagonista Petra, Bakija i Jelene u različitim vremenskim razdobljima. Ono što pleni, uzbuđuje i drži gledaoce u aktivnoj interakciji sa predstavom je Romčevićeva dramatizacija. Tehnikom „fleš bekova“ on pomenuta vremenska razdoblja ne niže hronološki, već ih fragmentarno i skokovito prepliće i meša. „Sekund i 35 stotinki“ je vremenska odrednica koja im je promenila živote ... Da li vlastite interese treba staviti iznad svega u cilju ostvarenja sna da se bude PRVI?!“, objašnjava Nataša Radonjić.

U predstavi „Sekund i 35 stotinki“ igraju mladi glumci-amateri: Pavle Stanković, Bojan Doroslovac, Luka Vocovnik, Jovana Petrović, Milicas Šarunac, Dragomir Spasojević, Ilija Blagojević, Ksenija Milutinović i Neda Kuštrimović. Majstor tona je Tinka Miladinović, majstor svetla Nikola Kostić, a koreografiju potpisuje Bojana Đuričić.


Na jubilarnom, 50. Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu 2011. godine, ova predstava je od strane stručnog žirija (Goran Cvetković –reditelj i pozorišni kritičar Drugog programa Radio Beograda, Vladimir Putnik, reditelj i teatrolog i Vladimir Ostojić, filmski kritičar) proglašena za najbolju predstavu. Mlada glumica Jovana Petrović, za tumačenje lika Jelene dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na POK-u 2011, a na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci ekipa Art Lignuma osvojila je nagradu za najbolji izbor dramskog teksta.

 

O tome kako je mlada ekipa predstave doživela komad koji će 4. novembra izvesti u Domu omladine Beograda, profesorka Radonjić kaže: „Ovo je komad koji se već tri godine nalazi na repertoaru Art Lignuma i svaki put glumci koji igraju u njemu sa novim žarom izlaze na scenu i donose priču na jedan nov i neponovljiv način. Mislim da to dovoljno govori o načinu na koji naši mladi glumci doživljavaju ovaj Romčevićev tekst.“


Članovi Art Lignuma i njihova profesorka nose veoma pozitivne utiske sa prethodnog gostovanja u programu Pozorište ponedeljkom: „Smatram da je ovaj projekat zaista bio neophodan u pokušaju da se mladi ljudi vrate u pozorišne sale, kako bi im odlasci na predstave bili duhovna hrana u periodima njihovog sazrevanja i stasavanja u buduće stalne posetioce pozorišta. Sve pohvale Domu omladine Beograda kao organizatoru i idejnom nosiocu ovog projekta“, ističe Nataša Radonjić.

 

Teatar Art Lignum čeka mnogo rada u narednom periodu: „Spremamo novogodišnju predstavu za decu, pred nama je učešće na 5. Festivalu omladinskih scena, neki novi Festivali, premijera nove predstave (februar-mart), i stalna izvođenja aktuelnih predstava koje se nalaze na repertoaru pozorišta (Priča sa zapadne strane, Fajront, Urnebesna tragedija, Sekund i 35 stotinki)“, zaključuje profesorka Radonjić.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..