ArsenikArsenik i stare čipke napisao je Američki pisac Džozef Keserling 1939 godine. Prva premijera bila je 1941 godine i u narednih nekoliko godina predstava je igrana preko 1500 puta. Ova je crna komedija sa elemenatima vodvilja i farse, veoma uzbudljiva trilerska priča koja se u publici prati bez daha.

 

Osnova zapleta stvara se oko Mortimera Brjustera, pozorišnog kritičara koji prezire pozorište, i koji mora da izađe na kraj sa svojom ludačkom ubilačkom familijom kao i sa policijom a sve to dok se dvoumi da li da se oženi sa devojkom koju voli.

Njegova familiju čine dve “divne” tetke dobročiniteljke za koje se ispostavlja da ubijaju ljude iz plemenitih motiva (kako bi ih spasle muka ovoga sveta) trujući ih kupinovim vinom začinjenim arsenikom, strihinom i „ sa samo mrvicom cijanida“.One čine dobra dela time sto prave plemenita opela, šaljući na nebo bliske vernike, ali samo one bliske  njihovoj veri, dok potpune strance odbacuju. Leševi njihovih žrtava prenose se ispred nosa policije koja je zauzeta nekim drugim problemima. .

Ostatak familije čine dva brata. Jedan veruje da je Tedi Ruzvelt i da kopa Panamski kanal u podrumu porodične kuće (koji ustvari služi kao grobnica za tetkine žrtve) dok je drugi brat mafijaš, kome je zanat ubijanje i koji je došao da se oporavi od plastične operacije koju je izveo njegov partner, hirurg u stalno alkoholisanom stanju, Dr. Ajnštajn.

Režija, dramatizacija, izbor muzike: Stefan Sablić
Scenograf i kostimograf: Boris Čakširan

Podela
Ebi Brjuster – Seka Sablić
Marta Brujster – Gorica Popović
Tedi Brujster – Nebojša Milovanović
O’hara/ Džibs – Bane Zaremski 
Mortimer Brjuster – Nikola Vujović
Džonatan Brjuster/Gospodin Džibs – Mladen Andrejevic
Doktor Anštajn – Boris Milivojević 

 

"Arsenik i stare čipke"

Premijera 1. aprila u 20 h na Velikoj sceni Ustanove kulture"Vuk Karadžić".

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..