Velika nam je čast i zadovoljstvo da vas pozovemo u nedelju, 29. septembra u 12h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) na javno čitanje drame Olivere Jelkić, NIJE ZEMLJA ŠINOBUS, koje se održava u Parobrod Teatru u okviru Bitef Polifonije, pratećeg programa 47. Bitef festivala.

 

Monodramu čita Zoran Jovanović, pisac, reditelj, glumac, osnivač i rukovodilac Romskog teatra „Suno e Rromengo“, koji je svoje prve prezentacije i predstave imao  upravo na Bitef Polifoniji. Polifonija se ove godine vraća javnom čitanju. Posle javnog čitanja otvara se prostor dramaturzima za međugeneracijsku saradnju, razmenu iskustva i međusobni dijalog. Dramaturzi u dijalogu: Jelena Bogavac, Borka Pavićević i Jovan Ćirilov. Na Bitef Polifoniji je prvo javno čitanje drame održano 2002. godine kao deo programa „Ka novoj drami i pozorištu u obrazovanju” u okviru segmenta posvećenog  međugeneracijskoj razmeni pod nazivom  Pravo na glas - susreti i sećanja.

 

Građenje otvorenog sistema polifone drame i pozorišta
14. Bitef Polifonija 2013.

 

Ovogodišnja Bitef Polifonija nastala je zalaganjem, ulaganjem i međusobnom podrškom onih kojima je stalo da se ovaj prateći program Bitefa, bez obzira na sva „teško je biti“, ipak održi. Lakše je uspeti nego propasti, tvrdi stručnjak za rasvešćivanje strahova od promena, američki psihoterapeut Ivan Kos, čija knjiga nosi isti naslov i koji je lično vodio radionice s ciljem osnaživanja za promene na kojima su učesnici bili i prvi nosioci Bitef Polifonije. Razmišljajući o delovanju ili nedelovanju, propadanju ili nepropadanju, kao i željenoj ili neželjenoj postavci ovogodišnje Bitef Polifonije, vratili smo se na taj početak rasvešćivanja i osnaživanja, ali i na prvu Polifoniju u vreme Bitefa 2000. godine koja je bila posvećena  umetnosti za društvene promene i ulozi umetnika u radu s mladima i ranjivim grupama u uslovima krize. Fokus je bio na osnaživanju putem pozorišta i ponovnom uspostavljanju vrednosti i značaja saradnje i razmene među umetnicima u zemljama učesnicama, u regionu, ali i u odnosu na integrativne procese u evropskim okvirima. Cilj je bio da se podrže izvođačke umetnosti kao metod rada s mladim ljudima, da se istraži metodologija, procene efekti i uspostave šeme treninga za sve umetnike koji žele da u jednom ovakvom procesu učestvuju. Taj cilj se postavlja i danas, a kriza kao izazov i pokretač aktivizacije postali su deo našeg svakodnevnog života i iskustva. Održavanje prve Polifonije u okviru Bitefa omogućilo je, može se reći, važno poglavlje u koncipiranju ovog pratećeg programa koji se razvija u kontinuitetu i danas se ističe kao koncept koji se utemeljio kao poseban izraz Bitefovih novih pozorišnih tendencija.

 

Zato Bitef Polifonija tematici ovogodišnjeg Bitefa − Teško je biti −  nudi svoje iskustvo rasvešćivanja i osnaživanja sopstvene metodologije, nudi nove vidove interakcije između autora, autora i učesnika, učesnika i publike, razmenu iskustva i saznanja, podršku autorskim konceptima, a naslovu dodaje igru reči i asocijacija kroz pitanje kao podsticaj za razmišljanje: Preteško ili ne preteško... (Too hard or not too hard...)

Ovogodišnja postavka već na otvaranju uvodi temu autorstva Polifonije i prve radionice posvećene autorima i multikulturalnom romskom projektu po kome je dobila ime, a onda svoje autorske pristupe, metode, tehnike i umetničke koncepte u radu s mladima i za mlade, prezentovaće i autori predstava koje će se prikazati, a rezultat su projekata i timskog rada u koji su aktivno bili uključeni i mladi učesnici. Kao i uvek, jedan novi autor i mlada grupa koji se prvi put predstavljaju na Bitef Polifoniji i jedno javno čitanje drame kao potsticaj generacijskog dijaloga. Završni okrugli sto posvećen je postavci Bitef Polifonije uz aktivno uključivanje autora koji su bili nosioci prvog projekta, voditelji radionica, reditelji predstava i ostali njeni postojani graditelji i danas, kao i onih autora koji su u godinama koje su sledile svojim učestvovanjem dograđivali Bitef Polifoniju, zajedno postajući neraskidiv deo njene baštine, njene održivosti i specifične metodologije koja će ove godine doživeti i svoju prvu promociju i uneti nov termin i nove smernice u oblastima u kojima deluje.

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..