U nastavku projekta Pozorište ponedeljkom, u ponedeljak, 23.septembra, sa početkom od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Milica Gutović izvešće monodramu „Naručeni koncert“, koja je rešena samo pokretom i plesnim tačkama, bez ijedne izgovorene reči. Milica Gutović je napisala ovu priču inspirisana istoimenom monodramom Franca Ksavera Kroeca, nemačkog pisca, glumca i reditelja.

 

Komad govori o mladoj ženi koja živi u velikom gradu, uspešnoj u svom poslu, ali to je ne čini srećnom. Usamljena je i svakodnevnica joj se svodi na mehaničko ponavljanje radnji koje daju privid života.

 

„Pre nekoliko godina sam u razgovoru sa jednim kolegom, takođe umetnikom, prvi put čula za ovaj komad. Priča mi je bila posebno zanimljiva jer se radilo o monodrami bez reči. To znači da je glumac sam na sceni, ’priča priču’, a ne govori. Pokušala sam da pronađem taj komad, ali nisam uspela.Pronašla sam samo neke članke u novinama koji opisuju vrlo šturo i u kratkim crtama početak predstave i glavnu ideju.Kroz iste članke se provlačio i podatak da je ovaj komad izveden samo jednom u nekom čikaškom pozorištu. Tada sam došla na ideju da sama napišem svoju priču bez teksta.Kao balerina i glumica spojila sam ove dve umetnosti na sceni. ’Naručeni koncert’ je jedna realna, jasna i dirljiva priča koja predstavlja tri poslednja dana u životu jedne mlade žene“, objašnjava Milica Gutović, koja ovaj komad i izvodi.

 

Pored dobre i zanimljive priče, za monodramu supotrebni poseban šarm i harizma kako bi se publici održala pažnja. „Monodramu smatram za najveći izazov za glumca. Rad na ovoj predstavi je za mene jedno novo otkriće. Fascinantna je jednostavnost kojom prenosim informacije, poruke i pričam priču ljudima samo pokretom. Zapravo i u životu nije potrebno mnogo reči da bi se ljudi razumeli i komunicirali.Ono što smo izgubili brzim gradskim životom je dar da posmatramo jedni druge. Zanimljivo je koliko pokret i mimika govori o nama i ljudima oko nas”, ističe Milica Gutović.

 

Reakcije publike na dosadašnja izvođenja ,,Naručenog koncerta” bile su veoma pozitivne.


,,S obzirom da se radi o novom, modernom pozorišnom pravcu, a ipak realizmu, bila sam skeptična kako će naša publika reagovati.Ali kada sam na kraju predstave čula dug i snažan aplauz, znala sam da je publika razumela moj rad. Naravno, uspešnosti predstave je dosta doprineo i moj saradnik Goran Vitorović, kome je poveren tonski deo posla, a koji je veoma bitan da bi komad bio izveden dovoljno jasno i razumljivo”, kaže glumica.

 

Milica Gutović je završila baletsku akademiju Rosella Hightower u Kanu u Francuskoj, i Akademiju umetnosti, smer gluma, u klasi profesora Predraga Ejdusa. Do sada angažovana na raznim pozorišnim projektima, kao i u Teatru SKC (Draga Jelena Sergejevna, Kad padne noć). Radi i u okviru trupe Arijadna. Ove godine je sa predstavom ,,Naručeni koncert” bila jedini domaći predstavnik na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.

 

,,Bila je to za mene velika čast i divno iskustvo. To je internacionalni festival sa dugom tradicijom na kome se do sada predstavilo našoj publici mnogo velikih svetskih umetnika”, ističe Milica i dodaje da projekat Doma omladine Beograda, Pozorište ponedeljkom smatra odličnom inicijativom da se umetnost približi ljudima i postane im dostupnija.

 

Cena ulaznice za Pozorište ponedeljkom je 200 dinara, uz đačku knjižicu u prodaji je 100 ulaznica po ceni od 100 dinara.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..