Drugi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest, biće održan u Vranju 28. i 29. juna u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje. Festival je prošle godine pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe ljudi sa hendikepom nedostatka sluha i govora, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

 

Tokom dva dana u Vranju će u Domu vojske biti izvedene četiri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i dve predstave pantomime sa gluvim i nagluvim glumcima).

 

I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta, ovog puta u pitanju je ostvarenje „Omnibus Plus“, u režiji glumca i profesionalnog pantomimičara iz Skoplja Trajčeta Gjorgieva, u kojem glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje. Igraće se i predstava iz Rumunije „Nas dvoje“, „Noć/Romeo i Julija“ iz Srbije i „Izuzeci od gravitacije“ koja dolazi iz SAD.

 

Ove godine umesto u pozorištu “Bora Stanković”, koje je nažalost izorelo u požaru, predstave će se igrati u sali Doma vojske.

 

Ulaz na sve programe je slobodan kao i prethodne godine.

 

Podsećamo da je predstava “Ljubav” (nastala prošle godine u produkciji P(h)antomfesta), u kojoj glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja, osvojila Nagradu za kolektivnu igru na 49. Dramskom amaterskom festivalu koji je održan u Kočanima (Makedonija), od 27. maja do 1. juna.

 

Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

Prošlogodišnji festival privukao je veliku pažnju Vranjanaca i uspeo da izazove iskrenu emociju i energiju o kojoj se pričalo dugo vremena nakon samog festivala.

         
www.phantomfest.rs

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..