U nedelju, 19. maja, od 20h svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren dvadeseti po redu Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. Festival će trajati do 25. maja, a doživeće i reprizu u Segedinu od 21. do 24. maja

 

Kako je ove godine u fokusu srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, na sam dan početka festivala biće otvorena izložba lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija „Svetovi i junaci“, autorke Ljiljane Dinić. Izložba će biti otvorena u 19h u galeriji Otvorenog univerziteta. Ova značajna izložba je već prikazana u Ljubljani (od 24.  
aprila do 14. maja), a biće postavljena nakon završetka Festivala i u Novom Sadu (28. maja - 15. juna), te u drugim mestima Srbije u zavisnosti od interesovanja.

 

U zvaničnoj selekciji predstaviće se 20 predstava iz 13 zemalja: Japana, Austrije, Belorusije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije.

 

Na otvaranju će takođe biti dodeljeno 20 plaketa-priznanja pojedincima i institucijama za veliki doprinos razvoju i promociji Festivala u proteklih 20 godina.

 

U okviru svečane ceremonije otvaranja prisutnima će se obratiti gradonačelnik Subotice Modest Dulić, prof. Nikolaj Naumov (u ime nagrađenih plaketama) - dekan Fakulteta za lutkarstvo, Sankt Peterburg (Rusija), predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, dok će Festival svečano otvoriti poljski akademik prof. dr Henrik Jurkovski, počasni predsednik Saveta Festivala.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..