Prvi Festival koreografskih minijatura održan je 1997. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu. Festival koreografskih minijatura predstavlja internacionalno takmičenje koreografa, i kao takvo, jedinstveno je u ovom regionu. Interesovanje za učešće na Festivalu do sada su izrazile mnoge zemlje iz okruženja, pa su među dosadašnjim takmičarima bili i koreografi iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Francuske, Koreje...

 

Od svog osnivanja, Festival je pružao jedinstvenu priliku velikom broju mladih koreografa da u živom nastupu, pred publikom, promovišu svoj koreografski stil, ideje i način rada. Mnogim takmičarima Festival je svojevremeno otvorio mogućnost da krenu u dalji samostalni koreografski rad, u okviru pozorišta, ili alternativnih trupa. Tako, neki od prvih laureata ovoga Festivala danas su afirmisani koreografi, koji svoje koreografije uspešno postavljaju na pozornice širom naše zemlje i učestvuju u edukaciji nadolazećih generacija igrača i koreografa.


Revijalni program je ustanovljen 2002. godine, održava se poslednjeg dana Festivala i predstavlja njegovu završnicu, na kojoj učestvuju gosti Festivala i laureati takmičarskog dela.


Ono najteže - idejni i koncepcijski obrasci Festivala, postavljeni su od strane grupe baletskih umetnika, okupljenih oko tadašnjeg predsednika Udruženja, Višnje Đorđević. Na istom idejnom pravcu teklo je organizovanje i narednih Festivala, na čelu sa potonjim predsednikom UBUS-a, Ristom Mihićem. Nasledstvo unapređenog Festivala i odgovornost za njegovo očuvanje i dalji napredak, prihvatila je Sonja Lapatanov,  predsednik UBUS-a i direktor festivala od 2004. do 2012.
Osnivači Festivala su Udruženje baletskih umetnika Srbije i Ministarstvo za kulturu Republike Srbije. Tokom godina, značajnu finansijsku podršku Festivalu je pružio i Gradski sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska opština Stari grad, a Narodno pozorište u Beogradu pružilo je ovoj manifestaciji sedamnaesto godišnje gostoprimstvo.


Od 2004.godine, Festivalom rukovodi Direkcija Festivala koju imenuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS).

 

17. Festival koreografskih minijatura, od 11-14. maja 2013.
Narodno pozorište / Bitef teatar
organizator: Udruženje baletskih umetnika Srbije

 

Takmičarski program festivala


11. maj 2013. u 14.00 h, Narodno pozorište u Beogradu, scena „Raša Plaović“ - Selekcija finalista takmičarskog programa festivala (ulaz slobodan)

12. maj 2013. u 20.30 h, Narodno pozorište u Beogradu, scena „Raša Plaović“- Takmičarski program festivala i svečana dodela nagrada

 

Stručni žiri: Rosana Hribar, koreograf i plesačica (Slovenija), Luis Gallo Mudarra, koreograf, reditelj i pedagog (Velika Britanija/Španija), Staša Zurovac, koreograf i plesač (Hrvatska), Miloš Sofrenović, koreograf, reditelj i pedagog (Srbija), Milan Rus, prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija)

 

Žiri kritike: Milica Zajcev, kritičarka umetničke igre (Srbija), Milica Cerović, kritičarka savremene igre (Srbija), Slobodan Obradović, dramaturg i pozorišni kritičar (Srbija)

 

Revijalni program festivala


13. maj 2013. u 20.30 h, Narodno pozorište u Beogradu, scena „Raša Plaović“ - Šapanjac i jagode (LIFETIME WARRANTY GRATIS)


Forum za novi ples - Srpsko narodno pozorište

koreografija: Rosana Hribar i Gregor Luštek (Slovenija)
izbor muzike: Rosana Hribar i Gregor Luštek (Slovenija)
kostimogrfija: mr Marina Sremac
idejno rešenje scenografije: Rosana Hribar i Gregor Luštek (Slovenija)
asistentkinje koreografa: Olivera Kovačević Crnjanski i Jasna Kovačić
dizajn svetla: Tihomir Boroja
majstor tona: Dušan Jovanović
korepetitor: Predrag Petruševski
inspicijenti: Ivan Svirčević i Tanja Cvijić
izvođači: Andreja Kulešević, Jelena Marković, Frosina Dimovska, Danijela Vojnovski, Sara Tošić, Sonja Batić, Ivan Đerković, Dušan Murić

 

Prateći program festivala


13. maj 2013.
Narodno pozorište u Beogradu, scena „Raša Plaović“ - nakon predstave Šampanjac i jagode (LIFETIME WARRANTY GRATIS)

Tribina : O Forumu za novi ples
učestvuju: Olivera Kovačević Crnjanski, Jasna Kovačić, Aleksandar Milosavljević i izvođači predstave
moderator: Milica Cerović

14. maj 2013. u 20.00 h, Bitef teatar - Karmen - Odbrojavanje

predstava odseka za savremenu igru Baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda
igraju: učenici II, III i  IV razreda odseka za savremenu igru
koreografija: Isidora Stanišić i Dejana Budiška
muzika: Aleksandra Đokić

12-14.maj 2013.
Plesna radionica - namenjena učenicima završnih godina baletske škole i profesionalnim igračima,
radionicu vodi Rosana Hribar  (Slovenija)
Termini i mesta održavanja
12. maj (12-14 h), Bitef teatar
13. i 14. maj (13-15h), DKC "Majdan"



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..