49. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" ove godine se održava u Lazarevcu od 13. do 20 maja. Možete u nastavku texta pogledati spisak predstava koje su ušle u glavni takmičarski program kao i spisak predstava koje idu u off program te deo Izveštaja selektora Festivala profesionalnih pozorišta.

 

Prvo pitanje koje se postavilo pred izbor predstava za festival ''Joakim Vujić'' bilo je: može li se o određenom pozorišnom projektu govoriti kao bitnom događaju u pozorišnom životu Srbije, a potom koja su to svojstva koja određeni repertoarski potez mora da ima da bi bio označen kao bitan.


Principi koji podupiru selektorov izbor: 1. Celovitost, zaokruženost; 2. Ili doslednost rediteljskog koncepta ili potpuno prevratništvo; 3. Ili tradicionalno tumačene estetske kategorije ili intrigantno odstupanje, parodija, ironiziranje; Pridržavajući se tih prinicipa, utvrđen je sledeći izbor. (Dati redosled nije oznaka vrednosti!)

 

1. Ričard BIN - JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA
Verzija Goldonijeve dame
Režija: Nebojša BRADIĆ,
produkcija: KNjAŽEVSKO SRPSKI TEATAR ''JOAKIM VUJIĆ'' Kragujevac
Urnebesna komedija, moderno razvijeni i oplemenjeni izdanak comedia dellarte, ozbiljno poduprta muzikom. Forma, karakter i ritam Goldonijeve drame u decentno i pametno oblikovanom savremenom duhu.

 

2. Mihail BULGAKOV - PURPURNO OSTRVO
Režija: Ana ĐORĐEVIĆ
produkcija: KRUŠEVAČKO POZORIŠTE Kruševac
''Taatar u teatru'' je uvek zavodljiv tip pozorišta, ali Ana Đorđević i ansambl Kruševačkog pozorišta su postavili znatno viši cilj - da u ovoj situacionoj mreži pokažu šta se zbiva sa malim čovekom u sudaru s ideologijom. I u tome su uspeli – stvorili su predstavu dobre atmosfere i precizne glume.

 

3. Milovan MRAČEVIĆ - SUNCE TUĐEG NEBA
režija: Aleksandar LUKAČ
Produkcija: PULS TEATAR - Prvo prigradsko pozorište Lazarevac
Iako je reč o linearnoj dramaturgiji, tradicionalno kodifikovnoj drami, reditelj Lukač je izgradio uzbudljivu, potresnu, uverljivu predstavu, na momente presečenu žestokim naturalističkim prizorima koji je čine još ubedljivijom.

 

4. Janoš HAJ - MALI GEZA
reditelj: Stevan BODROŽA
Produkcija: NARODNO POZORIŠTE Pirot
Potresna dramska priča o tranzicijom trajno izazvanim oštećenjima ljudske duše. Gorka ali lirična predstava...

 

5. Ljubomir SIMOVIĆ - ČUDO U ŠARGANU
režija: Iva MILOŠEVIĆ
produkcija: NARODNO POZORIŠTE Užice
Poezija Ljubomira Simovića je ključ rediteljskog pristupa Ive Milošević ''Čudu u Šarganu''. Uspela je da Simovićeve ponižene i uvređene, periferijske stradalnike pokaže kao heroje. Ostvarila je to, u sadejstvu s glumcima, bez patetike, modernim scenskim znacima.

 

6. Ljubomir SIMOVIĆ - PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ
režija: Miloš JAGODIĆ
Zaječarska predstava pleni jednostavnošću koja je tekovina dobro nađenog ritma i tonaliteta: prožimanje života i pozorišta je glumački uzorno izvedeno.

 

7. Džon Hodž - MLADI STALjIN
režija: Nebojša BRADIĆ
produkcija: Šabačko pozorište
Odlična drama pretočena u moderno sturkturiranu opominjuću predstavu o vlastdršcu koji bi da zagospodari ukupnom stvarnošću i umetniku nemoćnom da se uspešno suprotstavi takvoj težnji.

 

8. Branislav Nušić - SVET
Režija: Milica Kralj
produkcija Narodno pozorište Niš
 (predstava u čast nagrađenih)


OFF PROGRAM:

 

1. Dario Fo - SLUČAJNA SMRT JEDNOG PRITVORENIKA
režija: Filip GAJIĆ
produkcija: POZORIŠTE ''BORA STANKOVIĆ'' Vranje
Radikalni rediteljski koncept Filipa Gajića rezultirao je i delimičnom promenom žanra. Savremena italijanska komedija preobražena je u srpsku, aktuelnu dramu iz koje smeh ne iščezava, ali dobija gorko, dublje značenje. Nepatvoreno histironstvo praćeno zvucima izvorne srpske pesme pretvara ovu predstavu u autentičan pozorišni događaj.

 

2. Aleksandar LUKAČ i Slobodan OBRADOVIĆ - PRIČA
Produkcija: Narodno pozorište Užice /Kraljevačko pozorište Kraljevo
U dramskom pismu Martina Krimpa, jednog od najistaknutijih predstavnika ''in yer face'' britanske nove drame, možemo pronaći realistički i direktu kritiku i naše stvarnosti: banalne licemere i poltrone iz takozvane umetničke sfere ogrezle u klišetiziranom, jalovom stvaranju umetničkod dela. Ironiju i parodiju kao glavnu odliku Krimpove drame, reditelj Aleksandar Lukač vešto i inventivno podvrgava svom rediteljskom postupku čiji je ishod nekonvencionalna, dinamična i glumački snažna predstava.

 

3. Ežen JONESKO - SLIKA
Režija: Stojan TODOROVIĆ
produkcija: NARODNO POZORIŠTE LESKOVAC
Rediteljski postupak karakteriše blagi otklon od realizma što je omogućilo i glumcima da se opredele za nesputanu igru prepunu obrta, gegova, smešnih situacija. Dinamika predstave počiva na doslednom nastojanju da se izazove iznenađenje i komika u odnosima dva suprotstavljena sveta: umetnika i poslovnog čoveka. Tako gledana ''Slika'' je istovremeno i zabavna i vrlo kritična prema svetu u kome živimo.

 

4. Trejsi LETS (Tracy Letts) - UBICA DžO (Killer Joe)
režija: Nenad TODOROVIĆ
NARODNO POZORIŠTE Priština
Crnohumorna komedija u čijem su središtu ljudi sa dna američkog društva (beznadežnici, alkoholom i drogom uništeni, obezličeni). Domišljat rediteljski postupak da radnju smesti u teskobni prostor autobusa sa neke deponije čime ona postaje dinamičnija, a priča se uzdiže do globalne metafore o bezosećajnosti moderne civilizacije. Motiv ubistva naručenog iz očaja sasvim pristaje i našem okruženju.

 

Završna zapažanja:


Iako je ovaj selektor gotovo izričit protivnik postupka koji uključuje unapred projektovan koncept, bar kad je ovakav model festivala u pitanju jer bi morao da bude reprezent najboljih pozorišnih ostvarenja u Srbiji, ne može a da ne primeti neku čudesnu, nenameštenu povezanost odabranih predstava, na različitim nivoima. Pre svega, uočava se dvostruka pojava pisaca i reditelja: sa po dve predstave zastupljeni su reditelji Nebojša Bradić i Aleksandar Lukač, Ljubomir Simović je zastupljen sa dva dramska dela. Potom, Mihail Bulgakov se pojavljuje kao lik u drami (''Mladi Staljin'') i kao autor drame (''Purpurno ostrvo'') , itd.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..