Vreme dešavanja: 1938. Mesto dešavanja: Španija. Dva putujuća glumca, Carmela i Paulino, koji je za vreme građanskog rata idu kroz sela izvodeći svoje varijetetske, komične tačke, zalutaju na teritoriju koji su osvojili frankisti. U strahu za sopstveni život igraju predstavu za italijanskog poručnika, Frankove vojnike i njihove zarobljenike, pripadnike internacionalnih brigada.

 

 

Njihov nastup je ono poslednje što će ovi osuđenici na smrt videti pre nego što stanu pred fašistički streljački vod, a takođe i njihov poslednji zajednički nastup. Rastrzana između toga da li da svojom igrom zabavi Frankove pučiste ismevajući republikance ili da zadrži sopstveno dostojanstvo i uverenje, Carmela se odupire frankistima, a time i Paulinu, koji spašavajući živu glavu pristaje na sve. Ovaj čin protesta Carmela plaća svojim životom.

 

Komad AY, CARMELA, čiji naslov je zapravo naziv poznate pesme koju su u španskom građanskom ratu pevali pripadnici republikanskih snaga, predstavlja emotivnu i ličnu hroniku građanskog rata, koja se odvija u magičnom varijeteu kroz ljubavnu priču na granici između života i smrti - Carmela se nakon svoje smrti vraća Paulinu, a sećanja oživljavaju događaje iz prošlosti, kao i veče njihovog poslednjeg nastupa.

 

Španski pisac i reditelj José Sanchis Sinisterra (1940) napisao je "Ay, Carmela!" 1987. godine. Komad je postavljen godinu dana kasnije u Teatru Principal u Zaragozi. Reditelj Carlos Saura je po ovom dramskom tekstu snimio film sa glumicom Carmen Maura 1990.godine.


Tekst: José Sanchis Sinisterra
Prevod: Igor Lampret
Saradnik na prevodu na srpski jezik: Milan Mađarev
Reditelj: Marko Manojlović
Dramaturg: Gordana Goncić
Lektor za slovenački jezik: Barbara Rogelj
Scenograf: Darko Nedeljković
Kostimograf: Dragica Laušević
Kompozitor: Vladimir Pejković
Koreograf: Damjan Kecojević
Igraju: Branislav Trifunović, Lara Janković

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..