PREMIJERNA OBNOVA je 24. februara, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum 19.30.časova. Opera za mlade i sve koji se osećaju mladima za  uzrast od 3 razreda osnovne škole i za početnike u gledanju i slušanju  opere.

 

Želimo  da najmlađoj publici, školskoj i predškolskoj deci, ponudimo program koji bi im otvorio vrata opere i operske kuće i omogućio prvi korak i susret da, u društvu nastavnika i roditelja, prvi put gledaju i slušaju veliku i pravu muzičku predstavu. Zbog toga smo i operu Čarobna frula V. A. Mocarta, koja traje veoma dugo, skratili na oko sat vremena ostavivši najvažnije numere i delove, a izostavili mnoge druge.  Mocartova opera Čarobna frula na taj način je prilagođena deci i dečjem uzrastu i predstavlja centralni deo našeg novog programa. Predstavu smo isključivo radili s mladim autorima i pevačima, od kojih je većina prvi put na sceni.


Kako Mocartovu muziku vole i slušaju svi, i stariji i mlađi, naša predstava ne izdvaja nikoga već uključuje gledaoce svih generacija koji vole operu. Dakle, svi su dobrodošli.


Da  bismo mogli da odemo u udaljene krajeve naše zemlje i da predstavu Čarobna frula prikažemo i tamo gde nema operskih kuća i sala, gde nema uslova da se postavi ceo orkestar, rešili smo da postavku izvedemo samo sa klavirom, iako je originalna partitura, kao i svaka druga operska, planirana i zamišljena s celokupnim orkestrom.

 

Opera Čarobna frula, urađena kao bajka prilagođena deci, svakako bi najmlađima mogla da pruži nadasve drugačiji i zabavan način slušanja Mocarta i gledanja pozorišne predstave. Poznato je da se u stvaranju predstava za decu opravdano pribegava korišćenju muzike u što intenzivnijoj meri, jer muzika nalazi put ka srcu čak i kad dete ne razume tekstualni deo predstave i sadržaj priče. A Čarobna frula predstvlja nesumnjivo muzičko remek-delo koje neminovno dopire do srca najmlađih, te će i ona deca koja operu još nisu gledala, posredstvom Mocartovog muzičkog genija, neosetno primiti u srce tu umetnost.

 

Umetnički rukovodilac: Stanko Jovanović
Klavirska saradnja: Vladimir Gligorić
Flauta: Ana Radoičić
Inscenacija i režija: Ana Radivojević Zdravković
Dramaturg i asistent reditelja: Tadija Miletić
Scenograf: Ilija Višnjić
Kostimograf: Jelena Antanasijević
Izvršni producent: Andreja Rackov

Kraljica noći...............................Aleksandra Jovanović
Sarastro, veliki sveštenik..........Sava Vemić
Pamina, njena ćerka.................Jasmina Stojković
Princ Tamino............................Tibor Heveši
Papageno, čovek-ptica.............Sreten Manojlović
Papagena.................................Branislava Podru
Tri dame Kraljice noći.............. Ana Kovačević, Marijana Radosavljević, Jovana Jovićević                                                
Tri dečaka................................... Aleksandra Anđelković, Jana Momirović, Jovana Bijelić                                                      
Devojčice.................................    Ksenija Repić, Kristina Bojić (violina)
                                                        

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..