jovan_cirilovU moru naših scenskih festivala stvoren je prošle godine, a ove godine produžava život, festival koji ima razlog da postoji. To je Kondenz festival, koji preispitivanje granice savremenog plesa. Potreba naše sredine da dobije snažne impulse sa radikalnog krila savremenog plesa u sferi manjih, nezavisnih produkcija je bila razlog nastanka ovog festivala. Neskupo i dragoceno u isto vreme.

 

Originalnost ovogodišnjeg programa se skriva u činjenici da su autori produkcija istovemeno i izvođači, dakle koreografi plešu svoj koncept, svoju hrabrost i svoje radikalno novo.

Ta tendencija kompletnog autorstva sadržana je u činjenici da je selektorka i sama stvaralac, a to znači da ume da prepozna novo i radikalano, ono svoje drugog stvaraooca i da jednoj od umetnosti pokreta da tumačenje i nađe mesto u pejzažu svetske umetnosti.

 

 

Sa uzbuđenjem očekujemo umetnice i umetnike iz Belgije, Bugarske, Slovenije, Rumunije i Srbije, koje svojim plesom postavljaju ovog puta važna pitanja kao što je nemogućnost odvajanja profesionalnog tela igrača od privatnog tela, preispituju stereotipe snage, prikazuju smeli poduhvat plesnog izlaganja nasilja kao jedne od mogućih artukulacija žudnje za ljubavlju.

Pored davanja impulsa onima koji će prihvatiti podsticaje novog u plesnoj sferi, Kondenz festival će danas i, nadam se sutra, biti kondenzovani događaj u našoj sredini, kojim će se ona lakše oslobađati predrasude da plesno isključuje intelektualno, koliko god je igra, kao svaka umetnost, i emocija i strast.

 

Kondenz je složena pojava koja se sa uzbuđenjem očekuje.


<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..