Deca-na-internetuAutorsko delo kroz najčešće primere ukazuje na gorući problem zloupotrebe dece na internetu! Premijera predstave Studio Centra pod nazivom „Deca na internetu” biće izvedena u Dečjem kulturnom Centru u petak 9. novembra sa početkom u 20 časova. Reprizno izvođenje zakazano je za 10. novembar, dok će do kraja meseca predstava biti odigrana i 13, 20, 23. i 27. novembra, takođe od 20 časova.


„Deca na internetu“ naslov je autorskog projekta Studio Centra, koji se bavi zloupotrebom dece na internetu, na kojem već godinu dana radi tim Centra sa velikim brojem svojih polaznika. Pozorišna predstava, proistekla iz istraživačkog i edukativnog procesa, namenjena je tinejdžerskoj populaciji, ali i roditeljima i nastavnicima, koji čine veoma važan faktor u edukaciji i zaštiti dece. Predstavu čine četiri različite priče, od kojih svaka obrađuje jedan od načina zloupotrebe dece na internetu. Kroz teme pedofilije i lažnih profila, zavisnosti od interneta, prevara zarad finansijskih koristi i trgovine dece putem interneta, učesnici predstave su uz autorski tim Studio Centra osmislili priče, kreirali likove i njihove tragične sudbine. 
Kroz čitav komad jasno se kritikuje i odnos roditelja, koji u velikom broju slučajeva nisu zainteresovani za sadržaje koja deca posećuju na internetu, kao i za osobe sa kojima deca uspostavljaju komunikaciju u virtuelnom svetu. Predstava „Deca na internetu“ treba da ostavi snažan utisak, najpre na mlađu populaciju (tinejdžere), ali i na stariju populaciju (roditelje), jer je veoma važno da na vreme reaguju i preventivno zaštite svoju decu.


Projekat namenjen obrazovanju i zaštiti dece i mladih ljudi na internetu podržali su Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Telenor fondacija.


U proteklih šest godina, u produkciji Studio Centra izašlo je trinaest pozorišnih predstava namenjenih tinejdžerima, od kojih su predstave "Ključ" i "Mi deca sa stanice Zoo” obrađivale probleme nasilja i narkomanije među mladim ljudima i postigle značajne uspehe kako na domaćim, tako i na internacionalnim pozorišnim festivalima.


"DECA NA INTERNETU"

Tekst: Polaznici Studio Centra
Dramaturg: Nenad Radović
Režija: Čarni Đerić, Aleksandar Marković
Asistent: Dragana Šujak
Vizuelni dizajn predstave: Bojana Radović
Izbor muzike: Aleksandar Marković, Čarni Đerić
Video animacija: Siniša Čulić
Dizajn štampanog materijala: Andrijana Milojević – Vrandečić
Produkcija: Studio Centar


I "SVETA OTMICA"

Igraju: Nađa Marjanović, Aleksandra Pavić / Teodora Todorović, Sara Abci, Andrej Kovačić, Jovica Bukovala


II "ISPOVEST JEDNE TINEJDŽERKE"

Igraju: Nina Mrđa, Nina Čegar, Pavle Čemerikić, Jelena Aleksić, Andrijana Đorđević


III "NIGERIJSKA PREVARA"

Igraju: Pavle Simović, Isidora Maksić, Irina Anagnosti, Tijana Evtov, Anđela Mikić


IV "FOTOMODEL"

Igraju: Anka Aćimović, Nemanja Stanković, Milica Vrzić, Sofija Ivanović, Vasilije Krstić, Ivana Marković, Petar Slijepčević

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..