Nada_ZgankKondenz je festival savremenog plesa koji se po drugi put održava u Beogradu. Festival je pokrenula Stanica Servis za savremeni ples. Predstave će biti prikazane u Evropskom centru za kulturu i debatu Grad (Braće Krsmanović 4) od 9.do 12. novembra 2009. godine. Festival je nastao kao odgovor srpskih umetnika na nedostatak manjih, nezavisnih i kritički određenih produkcija na domaćoj festivalskoj mapi, usled želje da se domaći umetnici i publika upoznaju sa istinski novim trendovima i idejama, sa radikalnijim scenskim jezikom kao i da se na taj način podstakne domaća produkcija na ovom polju. 
Cilj festivala je, kao i prošle godine, da beogradsku publiku upozna sa što širim spektrom mogućih estetika i autorskih praksi, i da istovremeno preispita granice savremenog plesa i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i sl.

Programska selekcija se ne oslanja na promociju određene estetike ili pristupa, na prenošenje trendova, već na želju da se predstavi što raznovrsnija ponuda i ispitaju granice savremenog plesa. Ovogodišnji festival predstavlja veoma značajne evropske autore, progresivnih i provokativnih stavova, začetnike novih pristupa plesu i izvođačkim praksama.
Specificnost ovogodišnje selekcije jeste da sami autori izvode svoje predstave što publici omogućava jednistven doživljaj kroz najdirektniju komunikaciju ideja.
Selektorke festivala su Dalija Aćin i Dragana Alfirević.

Kondenz 09 će tokom čeitiri festivalska dana prikazati 5 predstava koreografa iz Belgije, Portugala, Bugarske, Slovenije, Rumunije i Srbije. Pored predstava, Kondenz će predstaviti i projekat Fast Forward prikazivanjem video radova nastalih kao rezultat desetodnevne interdisciplinarne radionice koreografa i video umetnika iz regiona i Švedske. Projekat je iniciran od strane organizacije Intercult iz Stokholma.

Osnivač i organizator festivala je STANICA Servis za savremeni ples – organizacija koja se zalaže za razvoj i profesionalizaciju savremene plesne scene u Srbiji i kontinuirano radi na razvoju savremene plesne scene na Balkanu. Festival je realiziovan u okviru programa Nomad Dance Academy (Nomadska plesna akademija).

Festival su podržali: Opština Savski Venac, Ministrastvo Kulture Republike Srbije, Švajcarski program za kulturu, Kultura 2007-2013 i Evropski centar za kulturu i debatu GRAD.

Više informacija na www.dancestation.orgKratak vodič kroz program


Ovogodišnji KONDENZ festival otvaraju dve polučasovne predstave. Prva je predstava Još uvek komplikovan duet u kojoj se smenjuju trenuci savršene harmonije sa “epskim bitkama”, u kojoj se susreću različite estetike. Izvešće je ko-autori Piter Ampe  iz Belgije (Pieter Ampe) i Giljerme Garido iz Portugala (Guilherme Garrido). Naredna predstava je Concerto a izvešće je jedan od najprovokativnijih autora iz regiona, bugarski umetnik Ivo Dimčev (Ivo Dimchev), zajedno sa muzičarem Emilianom Gatsovim (Emilian Gatsov). Autor, harizmatičnim ivođenjem predstavlja svoju neobičnu interpretaciju, svoje sopstveno viđenje koncerta. Beogradska publika je prošle godine imala priliku da vidi njegov izuzetan i šokantan solo Lili Hendel.

Drugi festivalski dan će obeležiti prezentacija projekta Fast Forward prikazivanjem video radova nastalih kao rezultat desetodnevne interdisciplinarne radionice koreografa i video umetnika iz regiona i Švedske. Zatim će biti izvedena predstava  slovenačkih autora Maje Delak i Luke Pirinčića Putevi ljubavi člja je centralna tema nasilje, koje se uzima kao jedina moguća artikulacija žudnje za ljubavlju, požude, seciranja i gubljenja telesnih okova. Sledećeg dana će se predstaviti jedan od najznačajnijih autora aktuelne rumunske scene, Edvard Gabia predstavom Moj sirovi materijal – vasa predstava u kojoj problematizuje nemogućnost odvajanja svog profesionalnog, plesnog tela od svog svakodnevnog tela.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg festivala, biće izvedena predstava ONO, rad mlade srpske koreografkinje Ane Dubljević, koji je nastao istraživanjem odnosa neverbalnih i verbalnih govora i jezika tela.PROGRAM FESTIVALAPredstave se održavaju u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD (Braće Krsmanović 4)

Ponedeljak, 9. novembar

20.00h  Concerto
Ivo Dimchev (Bugarska)

Oppening party

Utorak, 10. novembar
19.00h Prezentacija projekta Fast Forward & dance video scereenings

20.00h Putevi ljubavi / Une façon d`aimer
Maja Delak i Luka Prinčič (Slovenija)


Sreda, 11. novembar
20.00h Moj sirovi materijal-vaša predstava/My brut material-your performance
Edi Gabia (Rumunija)

Četvrtak, 12. novembar
20.00h  Ono
Ana Dubljevic (Srbija)


Closing partyProdaja i rezervacija karata u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD
Adresa: Braće Krsmanović 4
Rezervacije karata: 062/ 216 236
Cena ulaznica: 200 dinaraU saradnji sa organizatorom Izlazak portal će vam od ponedeljka do četvrtka poklanjati 2x2 ulaznice za ovaj događaj. Pošaljite mail na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa imenom, prezimenom i brojem telefona. Subject: Kondenz


<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..