Kukavicluk_U okviru pozorišnog segmenta 15. Bijenala umetnosti, koji će se pod nazivom „DE/RE/KONSTRUKCIJA: PROSTOR, VREME, SEĆANJE” održati u Pančevu od 7. 09 do 7. 10 u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, biće 18. septembra u Dvorani KC Pančeva od 20h izvedena predstava „Kukavičluk“ hrvatskog reditelja Olivera Frljića.

Selektor pozorišnog segmenta Jasmina Večanski odlučila se za predstavljanje dokumentarnog pozorišta, koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjeničkog jezgra grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili savremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte. U okviru ovog programa biće izvedena intrigantna predstava Olivera Frljića – Kukavičluk, Narodnog pozorišta iz Subotice.

Izvod iz teksta Olivera Frljića koji će biti objavljen u katalogu Bijenala:
Jedan od paradoksa parlamentarne demokracije je da građani u trenutku kad delegiraju određenu političku opciju da donosi odluku za njih misle da su je delegirali i za to da snosi posljedice ovih odluka. De facto i de iure, izlazak na izbore, poštivanje demokratske procedure, građane amnestira od odgovornosti. To nam se dokazuje u onim slučajevima kad rezultati demokratske volje većine metastaziraju, kao npr. u Hrvatskoj u prvoj polovici devedesetih, u mučenje i ubijanje civila srpske nacionalnosti i to pod pokroviteljstvom najvišeg državnog vrha. U tom slučaju se govori o individualnoj odgovornosti i Haški sud je tu da nam dokaže da nije ništa problematično ili genocidno u samom narodu, već u pojedincima koje je taj narod izabrao i da će, sukladno tom logikom, odgovarati samo pojedinci. Oko toga postoji društveni konsenzus i njega nije pametno dovoditi u pitanje.
Ipak, svako dobro kazalište dobro je po tome što u pitanje dovodi upravo ono oko čega se svi slažu ili su barem primorani službenom historiografijom na to da se slažu.

Više o Bijenalu umetnosti: OVDE

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..