suncetudjegneba01Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar iz Lazarevca započeo je rad na predstavi „Sunce tuđeg neba“ po tekstu pisca Milovana Mračevića. Dramski tekst je postavljen u vrlo uzak krug starih i novodošlih imigranata iz bivše Jugoslavije, koji se zajedno bore za život, u teškim uslovima kanadskog rudnika.

Njihove životne priče su međusobno jako isprepletane, tako da vrlo spontano kroz komad često dolazi do dramskih sukoba i „iskričarenja“ koje opet otkriva kompleksnost i težinu njihovih životnih odluka. Kroz komad se provlači i lepa i tužna ljubavna priča – odnosno dve ljubavne priče. Jedna o ljubavi koja je ostala da čeka, a druga koja je kupljena kao surogat i onda počela da se otima toj ulozi.

Režija i scenografija: Aleksandar Lukač
Prevod i dramatizacija: Ivana Dimić
Lektor: Andrijana Videnović
Muzika: Miroljub Aranđelović Rasinski
Scenski pokret: Damjan Kecojević
Kostim: Sonja Kotorčević
Igraju: Uroš Jovčić, Milan Tomić, Darko Bjeković, Aleksandar Trmčić, Ivana Nedeljković, Jelena Cvijetić, Ana Jovanović, Pero Bjeković, Predrag Paunović i Zoran Belošević.

Realizaciju predstave su pomogli Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Premijera predstave zakazana je za 3. septembar, a prva repriza već sutradan 4. septembra.

Istog dana u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u 19h biće otovrena i izložba „Sunce tuđeg neba: doseljavanje iz Jugoslavije u Kanadu tokom 20-ih godina prošlog veka“.  Ova izložba, koja prati pozorišnu predstavu Sunce tuđeg neba, je prva u Srbiji koja je posvećena zaboravljenoj generaciji iseljenika: 25.000 jugoslovenskih državljana različitih narodnosti koji su otišli u Kanadu tokom 20-ih godina.

Prvi deo izložbe sadrži fotografije 28 muškaraca, žena i dece koji su bili deo velikog talasa iseljavanja i on prikazuje njihov život u Kanadi i njihove pojedinačne sudbine. Drugi deo izložbe pokazuje kako su putovali u Kanadu.

Autor izložbe je Milovan Mračević iz Kanade, pisac Sunca tuđeg neba.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..