DSCN5970Na Velikoj sceni Kulturnog centra Obrenovac, 6. novembra 2011. godine održano je javno prikazivanje delova obrazovno-kreativne radionice na temu: LUTKARSKO POZORIŠTE SENKI, u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji (Institut Français de Serbie), Šumatovačke - Centra za likovno obrazovanje, Beograd i JP Sportsko-kulturnog centra Obrenovac.

Nakon šestodnevnog druženja i učenja, a pod vođstvom Žan-Pjer Leskoa ((Jean-Pierre Lescot), primenjenog umetnika i profesora na Internacionalnom lutkarskom institutu u Šarlvil-Mezijeru (l’Institut international de la marionnette de Charleville-Mézières) dvadesetak polaznika/ca su  uz razgovor sa publikom, prikazali delove radionice koja se kroz praktičan rad na delovima tekstova kao što su: Kralj Ibi, Pinokio i Karmen, bavila pitanjima predstavljanja i analizom osnovnih kategorija pozorišta senki, studijom fenomena senki sa stanovišta fizičkih atributa i emotivnih posledica, kao i emocija u procesima konstrukcije i promišljanja pozorišne predstave ovog žanra.

Obrazovno-kreativna radionica: Lutkarsko pozorište senki, je početak saradnje između  Francuskog instituta u Srbiji (Institut Français de Serbie) i Šumatovacke – Centra za likovno obrazovanje,  s ciljem da se postavi  održiva platforma za   mogućnost edukacije iz oblasti primenjenih umetnosti i umetničkih zanata vezanih za lutkarstvo, prevashodno tradicionalnih formi, ali i modernih  pristupa ovom načinu umetničkog izražavanja, uz širenje interesa i dostupnost saznanja o pojedinim primenjenim umetnostima izvan visokih stručnih škola. Koliko god se neki pravac smatrao modernim, uvek se oslanjao na tradiciju ili izražavao bunt protiv iste. Ovakav pristup lutkarstvu se bogato očituje u savremenom lutkarskom teatru u Francuskoj.

U nameri da i dalje prati umetničke trendove, Šumatovačka je od ove godine počela da organizuje i  tečajeve / radionice vezane za primenjene umetnosti. U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, u 2012. godini namera je da akcenat bude na lutkarstvu, koje će  vikendom voditi scenograf Jelena Stojanović u ateljeima Šumatovačke, dok će Francuski institut u Srbiji partnerski podržati ovu inicijativu kroz gostovanja francuskih umetnika i pedagoga ovoga žanra.


Iako je lutkarstvo neodvojivi deo poimanja scenskih primenjenih umetnosti, kod nas je skoro zaboravljeno i a priori se vezuje za dečiji teatar. Malo ko se posle stručnih studija bavi ovom oblasti, još manje tretira kao ravnopravno sredstvo komunikacije. Ideja nije bila samo da se podseti na lutku, već da se radionicama preokrene u moderno razmišljanje.

Učesnice/i radionice su bili: Aleksandra Jelić, pozorišna rediteljka; Danka Sekulović, dramaturškinja; Dragana Nikoletić, vajarka i novinarka; Ivana Despotović, glumica; Ivana Stanković, apsolventkinja Fakulteta primenjenih umetnosti; Jasna Dramićanin, slikarka; Jovan Gligorijević, slikar; Katarina Alempijević, slikarka; Marija Malbaša, psihološkinja, kreatorka i tehnološkinja lutaka; Marija Krstić, pozorišna rediteljka, psihološkinja, na poslediplomskim studijama režije (alternativno i pozorište lutaka); Milica Babić, primenjena umetnica – grafičarka; Nataša Čakić Simić, filozofkinja (andragogija); Sanela Milošević, lutkarka i glumica; Sanja Majlković, arhitektica i grafička dizajnerka; Sunčica Kiković, filozofkinja i studentkinja istorije umetnosti; Suzana Sekulić, kulturološkinja i filološkinja; Tatjana Bandović, slikarka; Tibor Farago, kreator i animator lutaka i Zorana Vukotić, slikarka-grafičarka

Promociji i modernizaciji pomalo zaboravljene umetničke discipline na ovim prostorima doprinose i participiraju: JP SKC Obrenovac, Termoelektrane Nikola Tesla, Pozorište lutaka Pinokio, Beograd, Malo pozorište Duško Radović, Beograd; PASCO projekat, Obrenovac; Kancelarija za mlade, Obrenovac; Međunarodni festival pozorišta za decu, Subotica, ASSITEJ Srbija udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade i  UNIMA - Union Internationale de la Marionnette, Charleville-Mézières (Francuska).

Projekat je održan pod generalnim pokroviteljstvom banke  Societe Generale Srbije.
<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..