snkipozPod vođstvom  Žan-Pjer Leskoa (Jean-Pierre Lescot), primenjenog umetnika, profesora na Internacionalnom lutkarskom institutu u Šarlvil-Mezijeru (l’Institut international de la marionnette de Charleville-Mézières) na Velikoj sceni Kulturnog centra Obrenovac sa početkom u 15.00 sati.
Nakon šestodnevnog druženja i učenja, dvadesetak  polaznika/ca  će uz razgovor sa publikom, prikazati delove  radionice  koja se  kroz praktičan rad na  delovima tekstova kao šro su: Kralj Ibi,  Pinokio, Karmen i...bavila  pitanjima predstavljanja i analizom osnovnih kategorija pozorišta senki, studijom fenomena senki sa stanovišta fizičkih atributa i emotivnih posledica, kao i emocija u procesima konstrukcije i promišljanja  pozorišne  predstave ovog žanra.

Učesnice/i radionice su bili: Aleksandra Jelić, pozorišna rediteljka; Danka Sekulović, dramaturškinja; Dragana Nikoletić, vajarka i novinarka;  Ivana Despotović, glumica; Ivana Stanković,  apsolventkinja Fakulteta primenjenih umetnosti; Jasna Dramićanin, slikarka;  Jovan Gligorijević, slikar; Katarina Alempijević, slikarka;  Marija Malbaša, psihološkinja, kreatorka i tehnološkinja lutaka;  Marija Krstić, pozorišna rediteljka, psihološkinja, na poslediplomskim studijama režije (alternativno i pozorište lutaka); Milica Babić, primenjena umetnica – grafičarka;  Nataša Čakić Simić, filozofkinja (andragogija); Sanela Milošević, lutkarka i glumica;  Sanja Majlković, arhitektica i grafička dizajnerka; Sunčica Kiković, filozofkinja i studentkinja istorije umetnosti;  Suzana Sekulić, kulturološkinja i filološkinja;  Tatjana Bandović, slikarka; Tibor Farago, kreator i animator lutaka i Zorana Vukotić, slikarka-grafičarka.

Obrazovno-kreativna radionica: Lutkarsko pozorište senki, je početak saradnje između  Francuskog instituta u Srbiji (Institut Français de Serbie) i Šumatovacke – Centra za likovno obrazovanje,  s ciljem da se postavi  održiva platforma za   mogućnost edukacije iz oblasti primenjenih umetnosti i umetničkih zanata vezanih za lutkarstvo, prevashodno tradicionalnih formi, ali i modernih  pristupa ovom načinu umetničkog izražavanja, uz širenje interesa i dostupnost saznanja o pojedinim primenjenim umetnostima izvan visokih stručnih škola. Koliko god se neki pravac smatrao modernim, uvek se oslanjao na tradiciju ili izražavao bunt protiv iste. Ovakav pristup lutkarstvu se bogato očituje u savremenom lutkarskom teatru u Francuskoj.

U nameri da i dalje prati umetničke trendove, Šumatovačka je od ove godine počela da organizuje i  tečajeve / radionice vezane za primenjene umetnosti. U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, u 2012. godini namera je da akcenat bude na lutkarstvu, koje će  vikendom voditi scenograf Jelena Stojanović u ateljeima Šumatovačke, dok će Francuski institut u Srbiji partnerski podržati ovu inicijativu kroz gostovanja francuskih umetnika i pedagoga ovoga žanra.

PROJEKAT JE ODRŽAN POD GENERALNIM POKROVITELJSTVOM BANKE  SOCIETE GENERALE SRBIJE.

Promociji i modernizaciji pomalo zaboravljene umetničke discipline na ovim prostorima doprinose i participiraju: JP SKC Obrenovac, Termoelektrane Nikola Tesla, Pozorište lutaka Pinokio, Beograd, Malo pozorište Duško Radović, Beograd; PASCO projekat, Obrenovac; Kancelarija za mlade, Obrenovac; Međunarodni festival pozorišta za decu, Subotica, ASSITEJ Srbija udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade i  UNIMA - Union Internationale de la Marionnette, Charleville-Mézières (Francuska).

Iako je lutkarstvo neodvojivi deo poimanja scenskih primenjenih umetnosti, kod nas je skoro zaboravljeno i a priori se vezuje za dečiji teatar. Malo ko se posle stručnih studija bavi ovom oblasti, još manje tretira kao ravnopravno sredstvo komunikacije. Ideja nije bila samo da se podseti na lutku, već da se radionicama preokrene u moderno razmišljanje.

Informacije: Jelena Stojanović, scenograf i kostimograf, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..