Nacionalni-balet-Gruzije

Zbog otkazivanja drugog dela jesenje turneje, muzičko-scenski nastup gruzijskog nacionalnog baleta  „Sukhishvili“ zakazan za 14. novembar u Sava Centru odlaže se za sledeću sezonu.


 

Čuveni balet Sukhishvili, jedinstveni svetski muzičko-scenski brend, koji svojim igračkim umećem, energijom i atraktivnim koreografijama zadivljuje čitav svet ove godine možete pogledati i u Beogradu, 14. novembra u Sava Centru sa početkom u 20.00 časova. Ovaj balet oslikava bogatstvo Gruzije i Kavkaza kroz tradicionalne narodne igre i običaje. 

Prvu državnu i profesionalnu plesnu grupu u Gruziji, osnovali su Iliko Sukhishvili i Nino Ramishvili, nerazdvojni partneri, kako u životu tako i na sceni. Tvorci jednog od napoznatijih umetničkih grupa kroz zajednički život i rad, pokazali su ostatku sveta drugačiji pogled na balet koji zahteva ozbiljnu fizičku i psihičku obuku igrača, jer tradicionalna igra obuhvata koreografiju izuzetne kompleksnosti, kao i umeće sa mačem i nožem. Sastoji se od bezbroj trikova, padova na kolena, a sa autentičnim kostimima, publiku ostavlja bez daha.

Od svog osnivanja Sukhishvili je gostovao na svih pet kontinenata, u 88 zemalja, gde je tokom 200 turneja priredio 9200 koncerata koje je videlo 50 miliona gledalaca.

Gruzijski nacionalni balet se predstavio u Albert holu, Koloseumu, Metropoliten operi, Medison Skver Gardenu, i na drugim  poznatim mestima. Godine 1967, ugostila ih je čuvena Milanska Scala i to je prvi i jedini put da jedna folklorna grupa dobije priliku da nastupi u ovom kultnom svetskom hramu operske i baletske umetnosti.

Interesovanje za ovaj balet je ogromno, a pre dolaska u Srbiju, Sukhishvili će obići Ukrajinu gde nastupa dva puta godišnje i izvodi 20 predstava, a zatim i Bugarsku.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..