pinocchioObrazovno-kreativna radionica na temu: Lutkarsko pozorište senki,  u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji (Institut Français de Serbie) i Šumatovacke – Centra za likovno obrazovanje, Beograd, pod generalnim pokroviteljstvom banke  Societe Generale Srbije,  počinje u utorak, 1. novembra 2011 i trajaće šest dana. 
Autor i voditelj radionice je Žan-Pjer Lesko (Jean-Pierre Lescot), primenjeni umetnik, profesor na Internacionalnom lutkarskom institutu u Šarlvil-Mezijeru (l’Institut international de la marionnette de Charleville-Mézières).

Na  Velikoj  sceni JP Sportsko-kulturnog centra Obrenovac,  odabrani učesnici  od strane tročlanog žirija (Filip Le Moan /Philippe Le Moine, reditelj i pozorišni menadžer,  zamenik direktora Francuskog instituta u Srbiji, Bojan Milosavljević, pozorišni reditelj i Mr Vesna Bogunović, teoretičarka umetnosti i medija i direktorka Šumatovačke),  će se kroz praktičan rad na  delovima teksta Kralj Ibi, baviti pitanjima predstavljanja i analizom osnovnih kategorija pozorišta senki, studijom fenomena senki sa stanovišta fizičkih atributa i emotivnih posledica, kao i emocija u procesima konstrukcije i promišljanja  pozorišne  predstave ovog žanra.

Prihvativši da vodim radionicu o Pozorištu senki, čija tradicija seže skoro do samog nastanka čovečanstva, moja namera nikako nije da prenesem različite tehnike koje su nastajale i razvijale se tokom vekova, u skladu sa religijskim tradicijama, običajima naroda koji su se njime služili i služe se i danas, ne bi li prizvali pažnju bogova, ismevali se vlastima, smejali se čovečanstvu ili plakali nad njegovom tragičnom sudbinom...

Cilj mog angažmana jeste da arhiviram i analiziram emocionalne namere koje upućuju na određenu estetiku.

Namera mi je da polaznike, buduće kreatore senki, obučim u tome da realizacija sopstvenog estetskog izraza bude u koherenciji sa emocionalnom namerom koju žele da predstave.

Žan-Pjer Lesko


Učesnice/i radionice su: Aleksandra Jelić, pozorišna rediteljka; Danka Sekulović, dramaturškinja; Dragana Nikoletić, vajarka i novinarka; Igor Marković, multimedijalni umetnik;  Ivana Despotović, glumica; Ivana Stanković,  apsolventkinja Fakulteta primenjenih umetnosti; Jasna Dramićanin, slikarka;  Jovan Gligorijević, slikar; Katarina Alempijević, slikarka;  Marija Malbaša, psihološkinja, kreatorka i tehnološkinja lutaka;  Marija Krstić, pozorišna rediteljka, psihološkinja, na poslediplomskim studijama režije (alternativno i pozorište lutaka); Milica Babić, primenjena umetnica – grafičarka;  Nataša Čakić Simić, filozofkinja (andragogija); Sanela Milošević, lutkarka i glumica;  Sanja Majlković, arhitektica i grafička dizajnerka; Sunčica Kiković, filozofkinja i studentkinja istorije umetnosti;  Suzana Sekulić, kulturološkinja i filološkinja;  Tatjana Bandović, slikarka; Tibor Farago, kreator i animator lutaka i Zorana Vukotić, slikarka-grafičarka.

Obrazovno-kreativna radionica: Lutkarsko pozorište senki, je početak saradnje između  Francuskog instituta u Srbiji (Institut Français de Serbie) i Šumatovacke – Centra za likovno obrazovanje,  s ciljem da se postavi  održiva platforma za   mogućnost edukacije iz oblasti primenjenih umetnosti i umetničkih zanata vezanih za lutkarstvo, prevashodno tradicionalnih formi, ali i modernih  pristupa ovom načinu umetničkog izražavanja, uz širenje interesa i dostupnost saznanja o pojedinim primenjenim umetnostima izvan visokih stručnih škola. Koliko god se neki pravac smatrao modernim, uvek se oslanjao na tradiciju ili izražavao bunt protiv iste. Ovakav pristup lutkarstvu se bogato očituje u savremenom lutkarskom teatru u Francuskoj.

U nameri da i dalje prati umetničke trendove, Šumatovačka je od ove godine počela da organizuje i  tečajeve / radionice vezane za primenjene umetnosti. U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, u 2012. godini namera je da akcenat bude na lutkarstvu, koje će  vikendom voditi scenograf Jelena Stojanović u ateljeima Šumatovačke, dok će Francuski institut u Srbiji partnerski podržati ovu inicijativu kroz gostovanja francuskih umetnika i pedagoga ovoga žanra.

Promociji i modernizaciji pomalo zaboravljene umetničke discipline na ovim prostorima doprinose i participiraju: JP SKC Obrenovac, Malo pozorište Duško Radović, Beograd; Međunarodni festival pozorišta za decu, Subotica;Kancelarija za mlade, Obrenovac; PASCO projekat, Obrenovac; Termoelektrane Nikola Tesla, ASSITEJ Srbija udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade; Pozorište lutaka Pinokio, Beograd i  UNIMA - Union Internationale de la Marionnette, Charleville-Mézières (Francuska)

Iako je lutkarstvo neodvojivi deo poimanja scenskih primenjenih umetnosti, kod nas je skoro zaboravljeno i a priori se vezuje za dečiji teatar. Malo ko se posle stručnih studija bavi ovom oblasti, još manje tretira kao ravnopravno sredstvo komunikacije. Ideja nije bila samo da se podseti na lutku, već da se radionicama preokrene u moderno razmišljanje.

Informacije: Jelena Stojanović, scenograf i kostimograf, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..