26. januara 2024. godine, samo šest meseci nakon završene brodvejske izvedbe, Prima Facie će biti premijerno izvedena na sceni Bitef teatra, u režiji Anje Suše ovogodišnje dobitnice glavne nagrade Bitef festivala, i u izvođenju Maše Dakićkoja se posle deset godina vraća na beogradsku pozorišnu scenu. •Predstava će se izvesti u striktno ograničenom ciklusu od deset igranja tokom januara i februara 2024. godine na sceni Bitef teatra. Prevodilac je Biljana Popmijatov, ime koje je prepoznatljivo i blisko pravnim krugovima, a sada daje glas i prvom pravničkom pozorišnom tekstu.

Alarmantno precizan komad australijske spisateljice Suzie Miller, bivše advokatice sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečijih prava, premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. godine pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema. Ova intrigantna, hrabra i nesvakidašnja drama prati Tesu Ensler, mladu, samouverenu, ambicioznu advokaticu, takmičarskog duha, koja je izuzetno uspešna u oblasti krivičnog prava. Kao branilac sa blistavom perspektivom, uživa u unakrsnom ispitivanju i rasvetljavanju svake sumnje. Neočekivani događaj primorava je da se suoči sa duboko patrijarhalnim poimanjima moći, zakona, etike i morala.

Komad je nagrađen prestižnim pozorišnim nagradama u Australiji, Americi i Engleskoj, i predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone : na Brodveju i Vest Endu. Zahvaljujući kredibilitetu našeg tima, dobili smo prava da ovaj ubojiti tekst predstavimo i publici u Srbiji.

•Prima Facie (lat.), na prvi pogled ili na osnovu prvog utiska, u legalnom smislu označava krivicu koja tek treba da se dokaže. Upotrebljava se u slučajevima kada postoji očigledna krivica za pokretanje sudskog postupka, ali prestupnik ne može biti osuđen bez čvrstih dokaza.

NA PRVI POGLED
BORBA POČINJE
SAD!

Pravosudni sistem koji prosuđuje o saučesništvu žrtve je dijabolična patrijarhalna zamka koja nastoji da onemogući žene da bilo šta dokažu i zapravo ih izlaže ponovnom silovanju optužujući ih za saučesništvo u zločinu. - The Guardian

Prima Facie je brodvejska senzacija, komad koji ne govori o nečemu što se dešava nekome,nekad, negde, većo onome što se dešava nama, sada i ovde. - Variety magazine

Brodvejsko pozornica se pretvara u neku vrstu striptiz kluba za advokate, ogoljavajući pravdu pred našim očima i zalažući se za radikalnu reformu pravnog postupka u slučajevima seksualnog nasilja. - Njujork Tajms

Komad Prima Facie je otvorena polemika protiv patrijahalnog zakonodavstva koje i dalje ugrožava žrtve seksualnog nasilja. Jedna od najuzbudljivijih predstava ove sezone. - The Daily Beast

Originalno izvođenje komada Prima Facie bilo je 17. Maja 2019. godine u SBW Stables Theatre u Sidneju, u produkciji Griffin Theatre Company.

Rediteljka Anja Suša diplomirala pozorišnu režiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti (1995). Magistrirala na katedri za Opštu savremenu istoriju Filozofskog Fakulteta (2002). Kao dobitnica Herderove Stipendije studirala na Fakultaet Fuer Human und Sozialwissenschaften Univerziteta u Beču (2001-02). Od 2002-2011. bila je direktorka Malog Pozorišta Duško Radoviću Beogradu. Član Evropskog Kulturnog Parlamenta (European Cultural Parliament) od 2002-2006. Selektorka Bitef Festivala 2006-2016. Trenutno je na poziciji redovnog profesora pozorišne režije na Stockholms konstnärliga högskola. Režirala je preko 40 predstava u pozorištima u Srbiji i kao gostujuću reditelj u pozorištima u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Poljskoj, Danskoj i poslednjih godina najviše u Švedskoj gde živi i radi. Diplomirala pozorišnu režiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti (1995). Magistrirala na katedri za Opštu savremenu istoriju Filozofskog Fakulteta (2002). Kao dobitnica Herderove Stipendije studirala na Fakultaet Fuer Human und Sozialwissenschaften Univerziteta u Beču (2001-02). Za svoj rad primila je mnoštvo nagrada i priznanja, posebno za doprinos stvaralaštvu za decu i omladinu.
Glumica & Producent

Mašu Dakić su svi zapamtili još kada se pojavila u svojoj prvoj ulozi u predstavi "Skup", Jagoša Markovića, 2002. godine. Nastavila je da radi sa najznačajnijim pozorišnim stvaraocima u zemlji i regionu: Aleksandar Popovski, Dejan Mijač, Egon Savin, Igor Vuk Torbica, Anja Suša, Elfrida Jelinek, Biljana Srbljanović, Brajan Fril, Adrian Dunbar, itd. Igrala je na scenama u Engleskoj, Švedskoj i Americi. Više puta je na filmu i televiziji radila sa Goranom Markovićem (Slepi Putnik na Brodu Ludaka, Delirijum Tremens, itd.), a komercijalni uspeh doživela je kroz seriju “Lako je Raletu” (RTS, 2023). Bila je vodeći glas za sinhronizaciju crtanih filmova u periodu od 2000-2013 godine (Teletabisi, Jagodica Bobica, Pokemoni, Štrumfovi, Mjau Mačkice, Ledeno Doba itd.). Kao scenarista napisala je kratki film "Zalet", koji je i producirala. Adaptirala je 18 epizoda televizijske serije "Nemoj da Zvocaš" za TV Prva. Sa dramom "Mama okreni se ka meni" bila je drugi nosilac Sterijinog Konkursa za najbolju domaću dramu 2016. godine i konkursa Narodnog Pozorišta u Banjaluci i pobednik dramskog konkursa Šabačkog Pozorišta. Sa producentskim timom Tuna Fish Studija, a pod pokroviteljstvom fonda BBC Media Action učestvovala je u kreiranju prve reginalne Web-Serije #SamoKažem, koja je nagrađena na mnogim medijskim festivalima širom sveta. U periodu 2016-2022 bila je deo producentskog tima Tribeca Film Festivala u Njujorku, a sada izvodi i producira najvažniji tekst prethodne pozorišne sezone - Prima Facie, Suzi Miler.

Spisateljica Suzi Miler je savremena dramaturškinja i pisac koji često istražuje temu nepravde. Sa sedištem u Londonu i Sidneju, njeni komadi izvode se širom sveta i osvojili su prestižne nagrade. Prima Facie je osvojila nagradu za najbolju dramu udruženja pisaca Australije, nagradu Dejvid Vilijamson za izvanredan pozorišni tekst, i prestižnu nagradu udruženja australijskih pisaca u svim kategorijama pozorišta, filma i televizije, kao i nagradu Lorens Olivije za najbolju dramu. Studirala je mikrobiologiju, diplomirala pravo i ima iskustva u radu kao advokat za ljudska i dečija prava, a dramaturgiju je završila na australijskom nacionalnom institutu za dramsku umetnost.

PODRŠKA: •Ambasada Australije, •Raiffeisen Banka, •Delta Holding, •Salon lepote Life, etc. •BDK Advokati •MoravčevićVojnovići Partneri •Advokatska Kancelarija GolubovićSimićMarinković •Advokati Naumovići Partneri •Four Legal •Advokatska kancelarija Temerin - Mirjana Milović •Kancelarija za rodnu ravnopravnost •Forma Ideale •Alma Quattro •Big Print •Futro Design

TIM PRIMA FACIE:

Tekst: Suzi Miler
Prevod: Biljana Popmijatov
Režija: Anja Suša
Izvođenje: Maša Dakić
Kostim: Maja Mirković
Scenografija: Marija Mitrić
Scenski pokret: Damjan Kecojević
Dizajn svetla: Aljoša Dakić
Dizajn zvuka i kompozicija muzike: Adde Huumonen
Sufleri: Gordana Perovski, Goran Mladenovići Maja Iljić
Izvršna produkcija: Olivera Kecojević
Producent: Maša Dakić
Stručne saradnice: Mirjana Milović, Prof. Dr. Vanja Bajović
Specijalni supervizor projekta: Milena Trobozić Garfield
Marketing konsultanti: Zdenka Milanovići Ratko Rakin
Vizuelni identitet: Slavimir Stojanović
Autor fotografije: Aleksandar Jovanović
Animacija: Demagog Studio
Majstor tona: Miroljub Vladić
Majstori svetla: Dragan Đurković, Igor Milenković
Organizacija: Hristina Marković
Obezbeđenje: Gavrilo Andrić, Miroslav Radovanović, Marko Tadić, Miroslav Zajić

Bitef tim: MilošLatinović, Ksenija Đurović, Milan Ljubić, Slavica Hinić, Mila Jovanović, Ljubomir Radivojević, Maja Jovanović.

Posebno hvala: Milan Miladinović, Kosta Glušica, Nevena Glušica, Milena Moravčević, Julija Castellucci, Marko Krunić, Sanja Rolović, Vojimir Kurtići Vladimir Ocokoljić.

Dizajn: Slavimir Stojanović| Fotografija: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Marko Krunić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..