Premijera predstave Disko svinje Enda Volša u režiji Sima Đukića biće održana u utorak, 26. decembra u 20.30 na sceni Studio JDP. U predstavi igraju Veljko Stevanović i Sara Simović. Dramatizaciju teksta, koji je preveo Predrag Štrbac, uradila je Sofija Dimitrijević. Scenografkinja i dizajnerka svetla je Nađa Vukorep, kostimografkinja Marija Milekić, kompozitor i dizajner zvuka Matej Rusmir. Scenski pokret je oblikovala Tamara Pjević. REČ DRAMATURGA - KADA SVINJE NAJLEPŠE PEVAJU O SLOBODI? Govoreći o mladima danas, često se zapada u zabludu odvajanja njihovog tela od njihove duše, za čiji nedostatak vlada briga, uz geslo da je, avaj, svet mladih postao puka telesnost i formalnost.

Ali kao što mislilac Aleksej Losev navodi da „telo nije prost izum, nije slučajna pojava, nije sitnica, ono je uvek pokazivanje duše, prema tome, u nekom smislu, sama duša“, tako treba imati u vidu manifestaciju stanja duha mladih ovog komada, Svinje i Prcoljka, kroz ruženje „tuđih tela“ – tela stanovnika Svinjograda. Zato Disko svinje obiluju tečnostima koje se prelivaju sa svih strana: od blata i krvi, do sperme – sve u ovom gradu curi sa krovova.

U takvom svetu, lišenom istine, Svinja i Prcoljak znaju da je moraju ostvariti. Zajedno. Svet bez ljubavi, koji dvoje mladih buntovnika (ali i zanesenjaka) osnivaju, biva nepovratno  narušen onda kada se ta, za njih blasfemična reč, pojavi kao mogućnost ili pak kao istina za kojom ovi sedamnaestogodišnjaci volšebno tragaju, udarajući glavom o jeftine zidove svinjogradskih zgrada. Istina, teška kakva je, unosi nemir među mlade likove, koji, ganuti njenom spoznajom, znaju da nema povratka.

Disko svinje pitaju za istinu i ljubav. Pitaju za slobodu. O njoj najlepše i pevaju svinje, onda kada znaju da ih sutra više neće biti.

Pisac Enda Volš (Enda Walsh), rođen 1967. godine u Kilbaraku, Severni Dablin, irski dramski pisac i scenarista. Odrastao je u doba ekonomskih oscilacija koje su potresale irsko društvo, ali i Volšovu porodicu. Premijeru Disko svinja izveo je Korkadork teatar 1996. Tada započinje internacionalna karijera ovog pisca. Volš piše drame, filmske scenarije, radio-drame, libreta za mjuzikle i opere.

Film Disco Pigs, sa Ejlijen Kesidi i Kilijanom Marfijem u glavnim ulogama, režirao je Kirsti Šeridan 2001. Već sledeće godine film je prikazan na Festu.

Reditelj Simo Đukić rođen 1996. godine u Novom Sadu, apsolvent je na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku za pozorišnu režiju u klasi profesora Egona Savina i vanrednog profesora Kokana Mladenovića. Dobitnik je nagrade „Hugo Klajn” za školsku 2021/22. godinu, koja mu je dodeljena kao najboljem studentu pozorišne režije u generaciji. Prvi put je bio angažovan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kao asistent reditelja Andraša Urbana na predstavi Tit Andronik, a tokom studija je asistirao i Kokanu Mladenoviću (Koštana) i Igoru Vuku Torbici (Carstvo mraka).

Foto Nebojša Babić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..