Sedamnaestogodišnja balerina Lucija Grdović, ovogodišnja je dobitnica nagrade #verujusebe, koju u okviru Beogradskog festivala igre po četvrti put dodeljuju Festival i Erste Banka. Na svečanoj dodeli danas u prostorijama Nacionalne fondacije za umetničku igru, statuetu i novčani deo nagrade u iznosu od 120 hiljada dinara uručile su joj Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke, i Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru i direktorka i selektorka Beogradskog festivala igre.

Mlada laureatkinja, odlična učenica Treće beogradske gimnazije, balet je zavolela jako rano upravo na ovom festivalu. Iza nje su godine školovanja u školi igre Ašhen Ataljanc, baletskoj školi Lujo Davičo, studiju igre Ane Pflug i Baletskoj školi Nacionalne fondacije za umetničku igru. Sopstvenom voljom i radom stigla je do vrednih stipendija u Izraelu i Grčkoj i učešća na međunarodnim baletskim takmičenjima. U Italiji je prošle godine na takmičenju u Fazanu (XIII Concorso Nazionale di Danza) osvojila drugo mesto u kategoriji klasičnog baleta.
 
Zahvalivši se na nagradi, Lucija je naglasila da je balet naučio mnogim stvarima, pre svega disciplini kao uslovu bilo kakvog napretka. „Kroz balet se uči i strpljenje, jer baletski život podrazumeva i dane kada vam ne ide baš najbolje. U tom smislu je jako važno da se ne gubi vera u sebe. Mislim da ako ne verujemo u sebe, ne mogu nam pomoći ni pohvale ni komplimenti celog sveta. Ova nagrada mi govori da i drugi veruju u mene i na tome sam veoma zahvalna“, istakla je laureatkinja, koju u novembru očekuje takmičenje u Bolonji, a zatim i put u Firencu, gde bi trebalo da se dalje usavršava u savremenoj igri.
 
„Nagrada Erste Banke #verujusebe je osmišljena da podrži mlade talente i umetničku budućnost naše zemlje u jednoj od najtežih umetničkih formi – baletu. Zajedno sa Festivalom igre Luciju smo prepoznali kao nekog ko svojim zalaganjem, vrednoćom i posvećenošću i te kako zaslužuje našu pažnju, podršku, ohrabrenje i podsticaj. Iako joj predstoji još nekoliko godina školovanja, s obzirom na njenu veliku ljubav prema baletu, verujemo da je očekuju značajne role u poznatim klasičnim i neoklasičnim komadima“, izjavila je Aleksandra Kosanović Strižak ovim povodom.
 
Aja Jung je zahvalila Erste Banci što svake godine izabere po jednog baletskog umetnika kome daruje pažnju i priznanje, dajući mu vetar u leđa da nastavi da stremi ka svojim snovima. „Nagrada #verujusebe je jedinstvena u Srbiji jer skreće pažnju na gotovo nevidljive heroje najmlađih umetničkih generacija. Lucija je jedna od njih. Uverena sam da će joj ova nagrada olakšati put ka blistavoj baletskoj karijeri u kojoj će sarađivati sa zanimljivim koreografima i pronaći svoj originalni izraz“, istakla je Aja Jung.
 
Prethodnih godina nagradu #verujusebe poneli su koreografkinja Sanja Ninković, balerina Lena Ćulibrk i baletski igrač Luka Dimić.

foto promo
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..